27.10.2020.

Tanjug – pitanja u vezi s kreditima od 90.000 dinara

Pitanja: Poštovani, zainteresovani smo za podatke o realizaciji preporuke Narodne banke Srbije bankama da građanima po pojednostavljenoj proceduri odobravaju kredite do 90.000 dinara. Da li su banke prihvatile preporuku, a ako nisu, koji bi bio razlog za ustezanje. Koliko građana je i kod kojih banaka uspelo da podigne ovakav kredit uz izjavu. Kakav je stav Narodne banke Srbije o ovakvoj realizaciji preporuke.

Odgovor: Želimo da ukažemo da je reč o jednoj iz seta privremenih mera donetih radi olakšavanja pristupa finansiranju građanima, koje su usvojene usled aktuelne epidemiološke situacije.

Konkretna olakšica privremenog je karaktera, a uvedena je s namerom da se putem, pre svega, digitalnih kanala komunikacije ili maloprodajnih objekata, omogući odobravanje kredita manjih vrednosti s kraćim rokovima dospeća po pojednostavljenoj i bržoj kreditnoj proceduri i ogleda se u tome da, prilikom odobravanja takvih kredita, relevantan dokaz o zaradi i zaposlenju predstavlja izjava dužnika data pod krivičnom i materijalnom odgovornošću.

Inicijalni predlog da se krediti male vrednosti mogu odobriti bez pribavljanja potvrde poslodavca o visini primanja potekao je od samih banaka, te je prilagođen i uvršten u mere saglasne aktuelnoj vanrednoj zdravstvenoj situaciji, gde se nalaže minimiziranje fizičkih kontakata.

Kako je ranije već naglašavano, nije reč o obavezi za banke, već o regulatornoj mogućnosti. S tim u vezi, određeni broj banaka u prethodnom periodu se obratio Narodnoj banci Srbije povodom pojedinih aspekata primene ove mere, jer efikasna procedura, uz razumnu rizičnost, osim građanima pogoduje i samim bankama, tako da očekujemo da će banke iskoristiti date mogućnosti.

Kabinet guvernera