27.10.2020.

Танјуг – питања у вези с кредитима од 90.000 динара

Питања: Поштовани, заинтересовани смо за податке о реализацији препоруке Народне банке Србије банкама да грађанима по поједностављеној процедури одобравају кредите до 90.000 динара. Да ли су банке прихватиле препоруку, а ако нису, који би био разлог за устезање. Колико грађана је и код којих банака успело да подигне овакав кредит уз изјаву. Какав је став Народне банке Србије о оваквој реализацији препоруке.

Одговор: Желимо да укажемо да је реч о једној из сета привремених мера донетих ради олакшавања приступа финансирању грађанима, које су усвојене услед актуелне епидемиолошке ситуације.

Конкретна олакшица привременог је карактера, а уведена је с намером да се путем, пре свега, дигиталних канала комуникације или малопродајних објеката, омогући одобравање кредита мањих вредности с краћим роковима доспећа по поједностављеној и бржој кредитној процедури и огледа се у томе да, приликом одобравања таквих кредита, релевантан доказ о заради и запослењу представља изјава дужника дата под кривичном и материјалном одговорношћу.

Иницијални предлог да се кредити мале вредности могу одобрити без прибављања потврде послодавца о висини примања потекао је од самих банака, те је прилагођен и уврштен у мере сагласне актуелној ванредној здравственој ситуацији, где се налаже минимизирање физичких контаката.

Како је раније већ наглашавано, није реч о обавези за банке, већ о регулаторној могућности. С тим у вези, одређени број банака у претходном периоду се обратио Народној банци Србије поводом појединих аспеката примене ове мере, јер ефикасна процедура, уз разумну ризичност, осим грађанима погодује и самим банкама, тако да очекујемо да ће банке искористити дате могућности.

Кабинет гувернера