22.10.2020.

Politika – U vezi s trendom približavanja kamatnih stopa na dinarske i evroindeksirane kredite

Pitanja: Za list „Politiku” potreban mi je odgovor na sledeće pitanje. Naime, guverner je u Jutarnjem dnevniku izjavila da su sada izjednačene kamate na dinarske i devizne zajmove. Koliko sada iznose jedne i druge kamate po svim kategorijama kredita stanovništvu i privredi? Narodna banka Srbije ima najnovije podatke, a na sajtu su dostupni oni iz avgustovskog Izveštaja o inflaciji.

Odgovor: Već duže vreme kamatne stope na dinarske kredite približavaju se kamatnim stopama na evroindeksirane kredite. Kamatne stope na dinarske kredite smanjene su najviše zahvaljujući ublažavanju monetarne politike Narodne banke Srbije, ali i ukupnoj makroekonomskoj stabilnosti u našoj zemlji, pre svega postignutoj niskoj i stabilnoj inflaciji, koja je tokom prethodnih sedam godina u proseku iznosila oko 2%. Konkretno, od maja 2013, kada je započet ciklus ublažavanja monetarne politike, referentna kamatna stopa je smanjena za 10,5 procentnih poena, sa 11,75% u maju 2013. na 1,25%, što je njen najniži nivo u režimu ciljanja inflacije. To se više nego u punoj meri prenelo na kamatne stope na kredite privredi i stanovništvu, koje su danas niže za 13 procentnih poena nego u maju 2013. godine.
 
Narodna banka Srbije je svojim merama i tokom pandemije preduzimala aktivnosti kako bi finansiranje privrede učinila dostupnijim i jeftinijim. Težište mera bilo je na tome da se privredi obezbede krediti u dinarima, što nam je, između ostalog, omogućilo da stepen dinarizacije finansijskog sistema približimo nivou od 40%. Jedna od aktivnosti koja je uticala na približavanje kamatnih stopa na dinarske i evroindeksirane kredite privredi jeste odobravanje kredita iz garantne šeme po povoljnijim uslovima, zahvaljujući i odluci Narodne banke Srbije da bankama plaća povlašćenu stopu na obaveznu rezervu koja se izdvaja u dinarima – tzv. stopu remuneracije (višu za 0,50 procentnih poena od redovne). Uslov da banke imaju pravo na povlašćenu stopu remuneracije jeste da u okviru garantne šeme svojim klijentima odobravaju dinarske kredite po kamatnoj stopi koja je za najmanje 0,50 procentnih poena niža od propisane maksimalne kamatne stope.
 
Trend izjednačavanja kamatnih stopa na dinarske i evroindeksirane kredite prvenstveno se uočava kod kamatnih stopa na kredite privredi. Posmatrano od početka godine, razlika između prosečnih ponderisanih kamatnih stopa na dinarske i evroindeksirane kredite privredi u proseku je iznosila 0,6 procentnih poena. U julu se ta razlika smanjila na 0,45 procentnih poena, dok su u avgustu dinarski krediti privredi čak odobravani po nižoj stopi od evroindeksiranih kredita. Prosečna ponderisana kamatna stopa po kojoj su odobravani dinarski krediti privredi u avgustu iznosila je 2,9% i prvi put je bila niža od prosečne ponderisane kamatne stope na evroindeksirane kredite privredi, koja je u avgustu iznosila 3%.
 
Ako se posmatraju kategorije u okviru kredita privredi u dinarima, u avgustu su krediti za obrtna sredstva i ostali nekategorisani krediti odobravani po prosečnoj stopi od 2,9%, dok su investicioni krediti odobravani po stopi od 3,6%. Istovremeno, evroindeksirani krediti i krediti u evrima za obrtna sredstva odobravani su po prosečnoj stopi od 2,4%, investicioni po stopi od 3,8%, a ostali nekategorisani krediti po istoj stopi kao i dinarski krediti – 2,9%.
 
Kada su u pitanju krediti stanovništvu, prosečna ponderisana kamatna stopa na ukupne dinarske kredite u avgustu je iznosila 8,3% (poređenja radi, u maju 2013. godine ova stopa je iznosila 20,6%), dok je za evroindeksirane kredite iznosila 3,3%.  Veća razlika u kamatnim stopama kod stanovništva posledica je drugačije strukture kredita u dinarima i evro znaku. Kod dinarskih kredita dominiraju gotovinski krediti, koji su skuplji od ostalih kategorija kredita jer ne zahtevaju čvrsta sredstva obezbeđenja, kao na primer stambeni krediti. Primera radi, u avgustu su gotovinski krediti odobravani po prosečnoj stopi od 9,2%, a u strukturi dinarskih kredita stanovništvu učestvovali su sa 77%, dok su krediti za ostale namene odobravani po nižim stopama (npr. ostali nekategorisani krediti su u avgustu odobravani po stopi od 5,5%). S druge strane, u strukturi kredita u evro znaku najveće učešće imaju stambeni krediti (76% u avgustu), koji se već duže vreme odobravaju po stopi od oko 2,8%, što je najniža stopa u poređenju s kreditima stanovništvu za druge namene.

Kabinet guvernera