22.10.2020.

Политика – У вези с трендом приближавања каматних стопа на динарске и евроиндексиране кредите

Питања: За лист „Политику” потребан ми је одговор на следеће питање. Наиме, гувернер је у Јутарњем дневнику изјавила да су сада изједначене камате на динарске и девизне зајмове. Колико сада износе једне и друге камате по свим категоријама кредита становништву и привреди? Народна банка Србије има најновије податке, а на сајту су доступни они из августовског Извештаја о инфлацији.

Одговор: Већ дуже време каматне стопе на динарске кредите приближавају се каматним стопама на евроиндексиране кредите. Каматне стопе на динарске кредите смањене су највише захваљујући ублажавању монетарне политике Народне банке Србије, али и укупној макроекономској стабилности у нашој земљи, пре свега постигнутој ниској и стабилној инфлацији, која је током претходних седам година у просеку износила око 2%. Конкретно, од маја 2013, када је започет циклус ублажавања монетарне политике, референтна каматна стопа је смањена за 10,5 процентних поена, са 11,75% у мају 2013. на 1,25%, што је њен најнижи ниво у режиму циљања инфлације. То се више него у пуној мери пренело на каматне стопе на кредите привреди и становништву, које су данас ниже за 13 процентних поена него у мају 2013. године.
 
Народна банка Србије је својим мерама и током пандемије предузимала активности како би финансирање привреде учинила доступнијим и јефтинијим. Тежиште мера било је на томе да се привреди обезбеде кредити у динарима, што нам је, између осталог, омогућило да степен динаризације финансијског система приближимо нивоу од 40%. Једна од активности која је утицала на приближавање каматних стопа на динарске и евроиндексиране кредите привреди јесте одобравање кредита из гарантне шеме по повољнијим условима, захваљујући и одлуци Народне банке Србије да банкама плаћа повлашћену стопу на обавезну резерву која се издваја у динарима – тзв. стопу ремунерације (вишу за 0,50 процентних поена од редовне). Услов да банке имају право на повлашћену стопу ремунерације јесте да у оквиру гарантне шеме својим клијентима одобравају динарске кредите по каматној стопи која је за најмање 0,50 процентних поена нижа од прописане максималне каматне стопе.
 
Тренд изједначавања каматних стопа на динарске и евроиндексиране кредите првенствено се уочава код каматних стопа на кредите привреди. Посматрано од почетка године, разлика између просечних пондерисаних каматних стопа на динарске и евроиндексиране кредите привреди у просеку је износила 0,6 процентних поена. У јулу се та разлика смањила на 0,45 процентних поена, док су у августу динарски кредити привреди чак одобравани по нижој стопи од евроиндексираних кредита. Просечна пондерисана каматна стопа по којој су одобравани динарски кредити привреди у августу износила је 2,9% и први пут је била нижа од просечне пондерисане каматне стопе на евроиндексиране кредите привреди, која је у августу износила 3%.
 
Ако се посматрају категорије у оквиру кредита привреди у динарима, у августу су кредити за обртна средства и остали некатегорисани кредити одобравани по просечној стопи од 2,9%, док су инвестициони кредити одобравани по стопи од 3,6%. Истовремено, евроиндексирани кредити и кредити у еврима за обртна средства одобравани су по просечној стопи од 2,4%, инвестициони по стопи од 3,8%, а остали некатегорисани кредити по истој стопи као и динарски кредити – 2,9%.
 
Када су у питању кредити становништву, просечна пондерисана каматна стопа на укупне динарске кредите у августу је износила 8,3% (поређења ради, у мају 2013. године ова стопа је износила 20,6%), док је за евроиндексиране кредите износила 3,3%.  Већа разлика у каматним стопама код становништва последица је другачије структуре кредита у динарима и евро знаку. Код динарских кредита доминирају готовински кредити, који су скупљи од осталих категорија кредита јер не захтевају чврста средства обезбеђења, као на пример стамбени кредити. Примера ради, у августу су готовински кредити одобравани по просечној стопи од 9,2%, а у структури динарских кредита становништву учествовали су са 77%, док су кредити за остале намене одобравани по нижим стопама (нпр. остали некатегорисани кредити су у августу одобравани по стопи од 5,5%). С друге стране, у структури кредита у евро знаку највеће учешће имају стамбени кредити (76% у августу), који се већ дуже време одобравају по стопи од око 2,8%, што је најнижа стопа у поређењу с кредитима становништву за друге намене.

Кабинет гувернера