02.10.2020.

Svet osiguranja septembar 2020. – u vezi s kretanjima cene plemenitih metala i zlata

Pitanje: Kako biste objasnili rast cene plemenitih metala, naročito zlata? Šta je uticalo na to da dostigne više puta istorijski maksimum u ovoj godini?

Odgovor: Osnovna karakteristika zlata kao oblika aktive jeste očuvanje vrednosti i zaštita od inflacije i, kao takvo, zlato ima značajnu ulogu u diversifikaciji ulaganja, naročito u kriznim vremenima. Snažan rast cene zlata prisutan je od početka 2019. godine, a dodatno je intenziviran tokom 2020. godine usled krize izazvane virusom korona, koja je dovela do znatnog pada ekonomske aktivnosti tokom drugog tromesečja na globalnom nivou i neizvesnosti oko brzine oporavka svetske ekonomije i time uticala na rast tražnje za zlatom kao sigurnom aktivom.

Pored pomenute neizvesnosti, na rast cene zlata uticao je i niz drugih faktora:

  • snažne monetarne i fiskalne mere, pre svega vodećih svetskih ekonomija (smanjenje kamatnih stopa u kombinaciji s programima kupovine aktive i drugim netradicionalnim merama i masivni fiskalni paketi pomoći) radi ublažavanja negativnih posledica po ekonomije, a koje su dovele do velike količine likvidnosti u finansijskom sistemu i rasta cena niza aktiva (akcije, zlato...);
  • okruženje niskih kamatnih stopa i često negativnih realnih stopa prinosa, koje traje već duži period, a sada je dodatno pojačano;
  • geopolitičke i trgovinske tenzije;
  • znatno slabljenje vrednosti američkog dolara u proteklom periodu itd.;

 
Pitanje: Koliko je zlato u odnosu na početak ove godine zabeležilo rast vrednosti? Poslednji maksimum je bio septembra 2011. godine, kada mu je vrednost bila 1.917 dolara za uncu od 31,1 gram?

Odgovor: Od početka godine cena zlata je porasla za oko 28% (trenutna cena zlata je oko 1.950 američkih dolara po finoj unci).

Istorijski najviša cena zlata od 2.075,47 dolara za uncu zabeležena je početkom avgusta 2020. godine i u tom trenutku je rast cene zlata od početka godine bio nešto iznad 36%.

Pitanje: Pojedine investicione banke su objavile svoje prognoze, ako možete da nam kažete šta ti izveštaji pokazuju do kraja godine, prema njihovim projekcijama, kolika će biti cena zlata?

Odgovor: Stanje na finansijskom tržištu u narednom periodu, a time i cena zlata, u najvećoj meri biće određeno razvojem situacije oko virusa korona, potencijalnog uspeha s razvojem vakcine i brzine ekonomskog oporavka.

Pitanje: Kakva je situacija kada je reč o ostalim plemenitim metalima?

Odgovor: Slično zlatu, i cene većine drugih plemenitih metala rastu, tako da, izraženo u dolarima, cena srebra je od početka godine povećana za blizu 50%, cena paladijuma je porasla za blizu 13%, cena nikla –oko 4%, dok je cena platine smanjena za oko 4%.

Na internet stranici LBMA http://www.lbma.org.uk/precious-metal-prices#/ i drugim sajtovima dostupni su podaci o cenama plemenitih metala.

Pitanje: Da li imate grafikon o kretanju cene zlata od početka godine ili u poslednjih deset ili pet godina?

Odgovor: Na internet stranici World Gold Council-a (www.gold.org/goldhub/data/gold-prices) nalaze se interaktivni grafički prikazi cene zlata od 1970. godine. Takođe, postoji opcija preuzimanja baze cena u ekselu, na osnovu kojih se može kreirati grafički prikaz za bilo koji period.

Na kraju, napominjemo da sve relevantne informacije o zlatu i drugim plemenitim metalima, možete pronaći na pomenutim internet stranicama World Gold Council-a (www.gold.org) i LBMA (www.lbma.org.uk), kao i na drugim sajtovima.

Kabinet guvernera