02.10.2020.

Свет осигурања септембар 2020. – у вези с кретањима цене племенитих метала и злата

Питање: Како бисте објаснили раст цене племенитих метала, нарочито злата? Шта је утицало на то да достигне више пута историјски максимум у овој години?

Одговор: Основна карактеристика злата као облика активе јесте очување вредности и заштита од инфлације и, као такво, злато има значајну улогу у диверсификацији улагања, нарочито у кризним временима. Снажан раст цене злата присутан је од почетка 2019. године, а додатно је интензивиран током 2020. године услед кризе изазване вирусом корона, која је довела до знатног пада економске активности током другог тромесечја на глобалном нивоу и неизвесности око брзине опоравка светске економије и тиме утицала на раст тражње за златом као сигурном активом.

Поред поменуте неизвесности, на раст цене злата утицао је и низ других фактора:

  • снажне монетарне и фискалне мере, пре свега водећих светских економија (смањење каматних стопа у комбинацији с програмима куповине активе и другим нетрадиционалним мерама и масивни фискални пакети помоћи) ради ублажавања негативних последица по економије, а које су довеле до велике количине ликвидности у финансијском систему и раста цена низа актива (акције, злато...);
  • окружење ниских каматних стопа и често негативних реалних стопа приноса, које траје већ дужи период, а сада је додатно појачано;
  • геополитичке и трговинске тензије;
  • знатно слабљење вредности америчког долара у протеклом периоду итд.;

 
Питање: Колико је злато у односу на почетак ове године забележило раст вредности? Последњи максимум је био септембра 2011. године, када му је вредност била 1.917 долара за унцу од 31,1 грам?

Одговор: Од почетка године цена злата је порасла за око 28% (тренутна цена злата је око 1.950 америчких долара по финој унци).

Историјски највиша цена злата од 2.075,47 долара за унцу забележена је почетком августа 2020. године и у том тренутку је раст цене злата од почетка године био нешто изнад 36%.

Питање: Поједине инвестиционе банке су објавиле своје прогнозе, ако можете да нам кажете шта ти извештаји показују до краја године, према њиховим пројекцијама, колика ће бити цена злата?

Одговор: Стање на финансијском тржишту у наредном периоду, а тиме и цена злата, у највећој мери биће одређено развојем ситуације око вируса корона, потенцијалног успеха с развојем вакцине и брзине економског опоравка.

Питање: Каква је ситуација када је реч о осталим племенитим металима?

Одговор: Слично злату, и цене већине других племенитих метала расту, тако да, изражено у доларима, цена сребра је од почетка године повећана за близу 50%, цена паладијума је порасла за близу 13%, цена никла –око 4%, док је цена платине смањена за око 4%.

На интернет страници LBMA http://www.lbma.org.uk/precious-metal-prices#/ и другим сајтовима доступни су подаци о ценама племенитих метала.

Питање: Да ли имате графикон о кретању цене злата од почетка године или у последњих десет или пет година?

Одговор: На интернет страници World Gold Council-a (www.gold.org/goldhub/data/gold-prices) налазе се интерактивни графички прикази цене злата од 1970. године. Такође, постоји опција преузимања базе цена у екселу, на основу којих се може креирати графички приказ за било који период.

На крају, напомињемо да све релевантне информације о злату и другим племенитим металима, можете пронаћи на поменутим интернет страницама World Gold Council-a (www.gold.org) и LBMA (www.lbma.org.uk), као и на другим сајтовима.

Кабинет гувернера