01.10.2020.

Portal Blic Biznis – u vezi s transakcijama sa ofšor zonama

Pitanja:  Koliko je ove godine (vrednosno) transferisano iz Srbije u ofšor zone? U koje ofšor zone je bilo najviše transfera (potrebno nam je nekoliko zemalja i iznos transfera u svaku pojedinačno)?

Odgovor: Saglasno metodologiji Evrostata, zemlje koje su klasifikovane kao ofšor zone jesu: Andora, Antigva i Barbuda, Angvila, Aruba, Barbados, Bahrein, Bermudi, Bahami, Belize, Kukova Ostrva, Kurasao, Dominika, Grenada, Gernzi, Gibraltar, Hong Kong, Ostrvo Man, Džersi, Sent Kits – Nevis, Kajmanska Ostrva, Liban, Sent Lusija, Lihtenštajn, Liberija, Maršalska Ostrva, Monserat, Mauricijus, Nauru, Niue, Panama, Filipini, Sejšeli, Singapur, Sent Martin, Turks i Kaikos Ostrva, Sent Vinsent i Grenadini, Devičanska Ostrva (Britanska), Devičanska Ostrva (SAD), Vanuatu i Samoa.

Prema podacima Narodne banke Srbije o platnom prometu sa inostranstvom, rezidenti su u periodu januar–avgust 2020. godine izvršili plaćanja prema zemljama koje je Evrostat klasifikovao kao ofšor zone u protivvrednosti od 731,1 milion evra.

Najznačajnije transakcije u periodu januar–avgust 2020. godine odnose se na promet ostvaren sa Hongkongom (546,1 milion evra), Singapurom (129,2 miliona evra), Devičanskim Ostrvima (Britanska) (19,7 miliona evra), Libanom (9,6 miliona evra) i Linheštajnom (7,6 miliona evra). Najveći deo plaćanja obavila su preduzeća koja su registrovana za proizvodnju sirovog gvožđa, čelika i ferolegura (23%), eksploataciju ruda ostalih crnih, obojenih, plemenitih i drugih metala (16%), nespecijalizovanu trgovinu na veliko (10%), trgovinu na veliko električnim aparatima za domaćinstvo (8%), proizvodnju računara i periferne opreme (6%) i eksploataciju sirove nafte (4%).

I pored krize u svetu izazvane pandemijom virusa korona, Srbija je nastavila da razvija i produbljuje ekonomsku saradnju sa inostranstvom, zahvaljujući snažnom rastu geografski i proizvodno rasprostranjenog izvoza ostvarenom u prethodnom periodu, kao i značajnim prilivom stranih direktnih investicija. Na ovaj način širenje ekonomske saradnje sa inostranstvom dovodi do rasta plaćanja, ali i do rasta priliva iz inostranstva.

Kabinet guvernera