18.09.2020.

Novosti – u vezi sa intervencijama Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu

Pitanja: Koliko je od početka godine prodato deviza i koliko je kupljeno da bi se osigurao kurs?

Odgovor: Od samog početka krize, znatno pre drugih centralnih banaka, naročito iz regiona, Narodna banka Srbije delovala je svojim merama monetarne i devizne politike kako bi poslala jasan signal stabilnosti svim ekonomskim činiocima koji žive i/ili rade u Srbiji.

Jasno je stavljeno do znanja da nijedan segment domaćeg finansijskog tržišta neće biti ugrožen. To smo omogućili postizanjem i održavanjem stabilnosti u prethodnim godinama. Krizu smo dočekali spremniji, otporniji i nismo se ustručavali da koristimo sve instrumente koji nam stoje na raspolaganju da postignutu stabilnost i održimo, uz racionalno korišćenje dostupnih resursa.

Dobro je poznato da očuvanje relativne stabilnosti deviznog kursa ima veoma značajnu ulogu u domaćoj ekonomiji i ostvarivanju osnovnih ciljeva Narodne banke Srbije, a to su cenovna i finansijska stabilnost. Svojim proaktivnim delovanjem i odgovornim ponašanjem poslednjih osam godina, Narodna banka Srbije uspešno održava relativnu stabilnost deviznog kursa, čak i u kriznim uslovima izazvanim širenjem virusa korona, koji su uzdrmali ceo svet.

U periodima preovlađujućih aprecijacijskih pritisaka, koji su poslednjih godina rezultat jačanja makroekonomskih pokazatelja, Narodna banka Srbije je, delujući proaktivno – kupovala devize, uvećavajući na taj način devizne rezerve i stvarajući zdravu osnovu za potencijalne turbulencije u budućnosti. Od aprila 2017. do kraja 2019. godine, Narodna banka Srbije je u neto iznosu kupila preko 5,3 milijarde evra, što je rezultiralo rastom deviznih rezervi na rekordno visoke nivoe, jačajući na taj način otpornost domaćeg finansijskog sistema na šokove iz međunarodnog okruženja.

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju avgusta ove godine iznosile su 13,4 milijarde evra. Deviznim rezervama na ovom nivou pokrivena je novčana masa M1 od 141%, kao i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama. Ovo pokazuje da Narodna banka Srbije ima i više nego dovoljan iznos deviznih rezervi, koje predstavljaju garant finansijske stabilnosti, a koje su u prethodnim godinama uvećavane na najzdraviji način – adekvatnim aktivnostima Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu.

U uslovima koji stvaraju pritiske ka slabljenju domaće valute, poput aktuelne neizvesnosti u međunarodnom okruženju usled globalne pandemije, Narodna banka Srbije razborito i oprezno koristi prethodno uvećane devizne rezerve. Kako bi očuvala stabilnost deviznog tržišta, imajući u vidu negativne efekte koje bi prekomerne oscilacije u vidu slabljenja domaće valute imale na građane i privredne subjekte, uključujući one sa obavezama u stranoj valuti, Narodna banka Srbije se javljala na deviznom tržištu u ovoj godini pretežno na strani prodaje deviza.

Od početka 2020. godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, a Narodna banka Srbije je u prvih osam meseci, na domaćem međubankarskom deviznom tržištu neto prodala 1.515 miliona evra. Poređenja radi, u prvih osam meseci prošle godine, kada su bili prisutni strukturni aprecijacijski pritisci, Narodna banka Srbije je na domaćem međubankarskom deviznom tržištu neto kupila 1.705 miliona evra, dok je u celoj prošloj godini neto kupila 2.695 miliona evra. Dakle, samo u prošloj godini neto smo kupili više nego što je prodato u ovoj godini – ni na koji način finansijska stabilnost nije dovedena u pitanje. Posebno je značajno da je najveći mesečni iznos prodaje deviza u 2020. bio na vrhuncu krize, odnosno u aprilu, dok je nakon toga potreba za aktivnostima Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu – značajno smanjivana. To ukazuje na smirivanje neizvesnosti i vraćanje u normalu ekonomskih tokova.

Narodna banka Srbije će i u narednom periodu, kao i do sada, nastaviti da prati sve relevantne faktore koji utiču na kretanja na domaćem deviznom tržištu i da po potrebi reaguje kako bi očuvala relativnu stabilnost deviznog kursa, uzimajući u obzir značaj koji ta stabilnost ima za domaću ekonomiju.

Kabinet guvernera