18.09.2020.

Новости – у вези са интервенцијама Народне банке Србије на међубанкарском девизном тржишту

Питања: Колико је од почетка године продато девиза и колико је купљено да би се осигурао курс?

Одговор: Од самог почетка кризе, знатно пре других централних банака, нарочито из региона, Народна банка Србије деловала је својим мерама монетарне и девизне политике како би послала јасан сигнал стабилности свим економским чиниоцима који живе и/или раде у Србији.

Јасно је стављено до знања да ниједан сегмент домаћег финансијског тржишта неће бити угрожен. То смо омогућили постизањем и одржавањем стабилности у претходним годинама. Кризу смо дочекали спремнији, отпорнији и нисмо се устручавали да користимо све инструменте који нам стоје на располагању да постигнуту стабилност и одржимо, уз рационално коришћење доступних ресурса.

Добро је познато да очување релативне стабилности девизног курса има веома значајну улогу у домаћој економији и остваривању основних циљева Народне банке Србије, а то су ценовна и финансијска стабилност. Својим проактивним деловањем и одговорним понашањем последњих осам година, Народна банка Србије успешно одржава релативну стабилност девизног курса, чак и у кризним условима изазваним ширењем вируса корона, који су уздрмали цео свет.

У периодима преовлађујућих апрецијацијских притисака, који су последњих година резултат јачања макроекономских показатеља, Народна банка Србије је, делујући проактивно – куповала девизе, увећавајући на тај начин девизне резерве и стварајући здраву основу за потенцијалне турбуленције у будућности. Од априла 2017. до краја 2019. године, Народна банка Србије је у нето износу купила преко 5,3 милијарде евра, што је резултирало растом девизних резерви на рекордно високе нивое, јачајући на тај начин отпорност домаћег финансијског система на шокове из међународног окружења.

Бруто девизне резерве Народне банке Србије на крају августа ове године износиле су 13,4 милијарде евра. Девизним резервама на овом нивоу покривена је новчана маса М1 од 141%, као и шест месеци увоза робе и услуга, што је двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама. Ово показује да Народна банка Србије има и више него довољан износ девизних резерви, које представљају гарант финансијске стабилности, а које су у претходним годинама увећаване на најздравији начин – адекватним активностима Народне банке Србије на међубанкарском девизном тржишту.

У условима који стварају притиске ка слабљењу домаће валуте, попут актуелне неизвесности у међународном окружењу услед глобалне пандемије, Народна банка Србије разборито и опрезно користи претходно увећане девизне резерве. Како би очувала стабилност девизног тржишта, имајући у виду негативне ефекте које би прекомерне осцилације у виду слабљења домаће валуте имале на грађане и привредне субјекте, укључујући оне са обавезама у страној валути, Народна банка Србије се јављала на девизном тржишту у овој години претежно на страни продаје девиза.

Од почетка 2020. године, вредност динара према евру готово је непромењена, а Народна банка Србије је у првих осам месеци, на домаћем међубанкарском девизном тржишту нето продала 1.515 милиона евра. Поређења ради, у првих осам месеци прошле године, када су били присутни структурни апрецијацијски притисци, Народна банка Србије је на домаћем међубанкарском девизном тржишту нето купила 1.705 милиона евра, док је у целој прошлој години нето купила 2.695 милиона евра. Дакле, само у прошлој години нето смо купили више него што је продато у овој години – ни на који начин финансијска стабилност није доведена у питање. Посебно је значајно да је највећи месечни износ продаје девиза у 2020. био на врхунцу кризе, односно у априлу, док је након тога потреба за активностима Нарoдне банке Србије на домаћем девизном тржишту – значајно смањивана. То указује на смиривање неизвесности и враћање у нормалу економских токова.

Народна банка Србије ће и у наредном периоду, као и до сада, наставити да прати све релевантне факторе који утичу на кретања на домаћем девизном тржишту и да по потреби реагује како би очувала релативну стабилност девизног курса, узимајући у обзир значај који та стабилност има за домаћу економију.

Кабинет гувернера