17.09.2020.

Novosti – u vezi s primenom moratorijuma na određene bankarske proizvode

Pitanja: Molim Vas da nam odgovorite da li je u vezi drugog moratorijuma bilo izuzetaka na neke bankarske proizvode. Naime, sugrađani nam se javljaju zbog konfuzije u vezi kartica i kako se odlažu i skidaju rate posle moratorijuma. Konkretno je u pitanju Master standard Komercijalne banke, gde su samo transakcije obavljene u julu podlegle u moratorijumu. Neformalno, bankari to pravdaju vašom direktivom. Zanima nas da li u konkretnom slučaju za koji imamo primer Master standard Komercijalne banke moratorijum prema preporuci NBS važi samo za jedan mesec. Sagovornici Novosti tvrde da su im sve transakcije iz avgusta naplaćene u septembru. Molim vas za objašnjenje kako se moratorijum primenjuje konkretno na ovu karticu koja svaku kupovinu odlaže jedan mesec.

Odgovor: Najpre, napominjemo da kod kreditnih kartica postoji velika raznolikost proizvoda koji su u ponudi banaka (s varijetetima koji se odnose na načine dospeća i obračuna rate i kamate, mogućnosti odloženog plaćanja bez kamate itd.), tako da se, tek posle uvida u kompletnu ugovornu dokumentaciju i sve relevantne podatke, može utvrditi da li je banka u konkretnom slučaju pravilno primenila moratorijum.   

Podsećamo da je Odlukom o privremenim merama za banke radi ublažavanja posledica pandemije COVID-19 u cilju očuvanja stabilnosti finansijskog sistema, omogućen još jedan zastoj u otplati obaveza prema bankama koje dospevaju u periodu od 1. avgusta 2020. godine zaključno sa 30. septembrom 2020. godine, kao i zastoj u otplati obaveza koje su dospele u julu ove godine, a dužnik ih nije izmirio.
 
Moratorijum se primenjuje na obaveze nastale po osnovu kredita, ali i drugih proizvoda banke (poput dozvoljenog minusa i kreditnih kartica) bez izuzetka, pod uslovom da dužnik nije odbio moratorijum. Međutim, potrebno je imati u vidu da se moratorijum primenjuje na obaveze po osnovu kredita, kreditnih proizvoda i drugih proizvoda banke odobrenih dužniku pre stupanja na snagu ove odluke.
 
U konkretnom slučaju, reč je o takvom proizvodu banke koji ima prirodu platne kartice sa odloženim dejstvom, a, kako pretpostavljamo na osnovu podataka i situacije koju ste naveli, reč je o zaduživanju klijenta nakon stupanja na snagu Odluke (tzv. „nova potrošnja“), koje klijent preuzima svestan svojih platežnih sposobnosti i mogućeg uticaja specifičnih okolnosti izazvanih vanrednom zdravstvenom situacijom na njegove platežne sposobnosti. S tim u vezi, a imajući u vidu karakteristike ove kartice, nema mesta primeni zastoja na potrošnju nakon stupanja na snagu Odluke. 

Kabinet guvernera