17.09.2020.

Новости – у вези с применом мораторијума на одређене банкарске производе

Питања: Молим Вас да нам одговорите да ли је у вези другог мораторијума било изузетака на неке банкарске производе. Наиме, суграђани нам се јављају због конфузије у вези картица и како се одлажу и скидају рате после мораторијума. Конкретно је у питању Мастер стандард Комерцијалне банке, где су само трансакције обављене у јулу подлегле у мораторијуму. Неформално, банкари то правдају вашом директивом. Занима нас да ли у конкретном случају за који имамо пример Мастер стандард Комерцијалне банке мораторијум према препоруци НБС важи само за један месец. Саговорници Новости тврде да су им све трансакције из августа наплаћене у септембру. Молим вас за објашњење како се мораторијум примењује конкретно на ову картицу која сваку куповину одлаже један месец.

Одговор: Најпре, напомињемо да код кредитних картица постоји велика разноликост производа који су у понуди банака (с варијететима који се односе на начине доспећа и обрачуна рате и камате, могућности одложеног плаћања без камате итд.), тако да се, тек после увида у комплетну уговорну документацију и све релевантне податке, може утврдити да ли је банка у конкретном случају правилно применила мораторијум.   

Подсећамо да је Одлукoм о привременим мерама за банке ради ублажавања последица пандемије COVID-19 у циљу очувања стабилности финансијског система, омогућен још један застој у отплати обавеза према банкама које доспевају у периоду од 1. августа 2020. године закључно са 30. септембром 2020. године, као и застој у отплати обавеза које су доспеле у јулу ове године, а дужник их није измирио.
 
Мораторијум се примењује на обавезе настале по основу кредита, али и других производа банке (попут дозвољеног минуса и кредитних картица) без изузетка, под условом да дужник није одбио мораторијум. Међутим, потребно је имати у виду да се мораторијум примењује на обавезе по основу кредита, кредитних производа и других производа банке одобрених дужнику пре ступања на снагу ове одлуке.
 
У конкретном случају, реч је о таквом производу банке који има природу платне картице са одложеним дејством, а, како претпостављамо на основу података и ситуације коју сте навели, реч је о задуживању клијента након ступања на снагу Одлуке (тзв. „нова потрошња“), које клијент преузима свестан својих платежних способности и могућег утицаја специфичних околности изазваних ванредном здравственом ситуацијом на његове платежне способности. С тим у вези, а имајући у виду карактеристике ове картице, нема места примени застоја на потрошњу након ступања на снагу Одлуке. 

Кабинет гувернера