05.09.2020.

Portal Bankar.rs - Pitanja u vezi sa apoenima novčanica koje se isplaćuju na bankomatima

Pitanja : Na bankomatima je najmanji iznos koji je moguće podići 1.000 dinara jer ni ne raspolažu novčanicama manjeg iznosa. Čija je to odluka i je li eventualno bilo pritužbi klijenata tim povodom?

Odgovor : Narodna banka Srbije obezbeđuje odgovarajući obim, kvalitet i apoensku strukturu novčanica za potrebe gotovinskog platnog prometa prema zahtevima banaka za isplatu gotovog novca.

Narodna banka Srbije ne odlučuje koji će apoeni novčanica biti isplaćivani na bankomatima i o tome odlučuju banke na osnovu svoje poslovne politike.

Na bankomatima se isplaćuju novčanice apoena od 500, 1000, 2000 i 5000 dinara. Zbog tehničkih kapaciteta, banke na bankomatima najčešće isplaćuju dva apoena novčanica (od 1000 i 2000 dinara), a ima i banaka koje softver bankomata adaptiraju i na tri apoena, i pored navedenih, isplaćuju i novčanice apoena od 500 i/ili 5000 dinara.

Do sada nismo imali pritužbi klijenata na isplatu gotovog novca na bankomatima.

Potrebe za novčanicama manje ili veće nominalne vrednosti od navedenih mogu se zadovoljiti na šalterima banaka ili kroz gotovinske transakcije. 

Kabinet guvernera