24.08.2020.

Večernje Novosti – u vezi sa starom deviznom štednjom na Kosovu i Metohiji

Pitanja: Da li je Srbija isplatila staru deviznu štednju građanima Kosova i kada?  Kolika je obaveza Srbije prema starim štedišama sa Kosova? Ukoliko nije, da li će to učiniti?  Ako tek treba, do kada će se isplaćivati?           

Odgovor NBS: U Republici Srbiji tzv. stara devizna štednja  položena u bankama  na teritoriji Republike Srbije, servisira se u skladu sa Zakonom o regulisanju javnog duga Savezne Republike Jugoslavije po osnovu devizne štednje građana, koji je stupio na snagu 4. jula 2002. godine. Zbog specifičnih okolnosti na Kosovu i Metohiji, kao i nemogućnosti servisiranja štednje položene kod Jugobanke Jugbanke a.d. Kosovska Mitrovica, Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o bližim uslovima i načinu isplate devizne štednje građana položene kod Jugobanke Jugbanke AD Kosovska Mitrovica. U skladu sa tom uredbom, pravo na prioritetne isplate devizne štednje, ostvarivale su devizne štediše – poreski obveznici Republike Srbije sa prebivalištem na njenoj teritoriji  (na dan 4. jula 2002. godine), odnosno privremeno raseljena lica sa Kosova i Metohije, penzioneri fonda PIO RS, lica evidentirana kod Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i članovi uže porodice nestalih lica. Servisiranje prioritetnih isplata, u skladu sa Uredbom, vršila je Nacionalna štedionica – banka a.d. Beograd, kasnije  Eurobank a .d. Beograd. Međutim, u postupku ocene ustavnosti i zakonitosti opštih pravnih akata, Odlukom Ustavnog suda navedena uredba stavljena je van snage.  
      
Ukupno obračunata konverzija  štednje položene kod Jugobanke Jugbanke a.d. Kosovska Mitrovica u obveznice Republike Srbije, serije A2002 – A2016, u skladu sa Zakonom, iznosi 296,3 miliona evra. Zaključno sa 15. junom 2013. godine, preko Eurobank a. d. Beograd, izvršena je konverzija ove štednje u obveznice, u ukupnom iznosu od oko 206,0 miliona evra – sve su dospele za naplatu. Imaoci obveznica (štediše koje su konvertovale svoju štednju), a koji nisu naplatili svoje obveznice registrovane na vlasničkim računima hartija od vrednosti, mogu te obveznice nesmetano naplatiti preko mreže banke Eurobank a. d. Beograd. Preostali iznos obaveze, prema štedišama Jugobanke Jugbanke a.d. Kosovska Mitrovica, ukoliko bi ostvarile pravo na obveznice Republike Srbije (A2020-A2016), iznosi  90,3 miliona evra.

Krajem 2016. godine, donete su izmene i dopune napred navedenog zakona kojima je, između ostalog, Vlada Republike Srbije ovlašćena da odredi banku koja će servisirati deviznu štednju građana položenu kod Jugobanke Jugbanke Kosovska Mitrovica, kao i da bliže uredi pitanja koja se odnose na servisiranje te štednje. Nakon toga, biće raspoložive konkretnije informacije o mogućnostima isplate pomenute devizne štednje.

Kabinet guvernera