24/08/2020

Вечерње Новости – у вези са старом девизном штедњом на Косову и Метохији

Питања: Да ли је Србија исплатила стару девизну штедњу грађанима Косова и када?  Колика је обавеза Србије према старим штедишама са Косова? Уколико није, да ли ће то учинити?  Ако тек треба, до када ће се исплаћивати?           

Одговор НБС: У Републици Србији тзв. стара девизна штедња  положена у банкама  на територији Републике Србије, сервисира се у складу са Законом о регулисању јавног дуга Савезне Републике Југославије по основу девизне штедње грађана, који је ступио на снагу 4. јула 2002. године. Због специфичних околности на Косову и Метохији, као и немогућности сервисирања штедње положене код Југобанке Југбанке а.д. Косовска Митровица, Влада Републике Србије донела је Уредбу о ближим условима и начину исплате девизне штедње грађана положене код Југобанке Југбанке АД Косовска Митровица. У складу са том уредбом, право на приоритетне исплате девизне штедње, остваривале су девизне штедише – порески обвезници Републике Србије са пребивалиштем на њеној територији  (на дан 4. јула 2002. године), односно привремено расељена лица са Косова и Метохије, пензионери фонда ПИО РС, лица евидентирана код Националне службе за запошљавање, као и чланови уже породице несталих лица. Сервисирање приоритетних исплата, у складу са Уредбом, вршила је Национална штедионица – банка а.д. Београд, касније  Еуробанк а .д. Београд. Међутим, у поступку оцене уставности и законитости општих правних аката, Одлуком Уставног суда наведена уредба стављена је ван снаге.  
      
Укупно обрачуната конверзија  штедње положене код Југобанке Југбанке а.д. Косовска Митровица у обвезнице Републике Србије, серије А2002 – А2016, у складу са Законом, износи 296,3 милиона евра. Закључно са 15. јуном 2013. године, преко Еуробанк а. д. Београд, извршена је конверзија ове штедње у обвезнице, у укупном износу од око 206,0 милиона евра – све су доспеле за наплату. Имаоци обвезница (штедише које су конвертовале своју штедњу), а који нису наплатили своје обвезнице регистроване на власничким рачунима хартија од вредности, могу те обвезнице несметано наплатити преко мреже банке Еуробанк а. д. Београд. Преостали износ обавезе, према штедишама Југобанке Југбанке а.д. Косовска Митровица, уколико би оствариле право на обвезнице Републике Србије (А2020-А2016), износи  90,3 милиона евра.

Крајем 2016. године, донете су измене и допуне напред наведеног закона којима је, између осталог, Влада Републике Србије овлашћена да одреди банку која ће сервисирати девизну штедњу грађана положену код Југобанке Југбанке Косовска Митровица, као и да ближе уреди питања која се односе на сервисирање те штедње. Након тога, биће расположиве конкретније информације о могућностима исплате поменуте девизне штедње.

Кабинет гувернера