30.06.2020.

Portal eKapija – Pitanja u vezi sa stambenim kreditima i smanjenjem učešća za kupovinu prvog stana

Pitanja: Narodna banka Srbije omogućila je smanjeno učešće za kupovinu prvog stana. Koji je glavni cilj ovog propisa i kakve promene očekujete u narednom periodu? Prema poslednjim podacima, koliki je broj korisnika stambenih kredita u Srbiji? Koliko iznosi prosečna vrednost kredita? Možete li da nam dostavite podatke o prosečnom kupcu stana u Srbiji – koje je starosti, kolikih primanja, na koji vremenski rok uzima kredit i koliko iznosi prosečna rata kredita koju plaća? Koji su trenutni uslovi za podizanje kredita koje potencijalni klijent treba da ispuni? Da li će banke kreditirati i stanove u izgradnji?

Odgovor: Narodna banka Srbije je usvajanjem Odluke o dopunama Odluke o merama za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema stvorila regulatorne pretpostavke za izdvajanje manjeg učešća potrebnog za odobravanje stambenih kredita kupcima prvog stana. Počev od 20. juna 2020. godine, kada je pomenuta odluka stupila na snagu, za kupovinu prve stambene nepokretnosti banka može fizičkom licu odobriti stambeni kredit koji je obezbeđen hipotekom na nepokretnosti pod uslovom da je obezbedila da iznos tog kredita nije veći od 90% vrednosti te nepokretnosti (izuzetak u odnosu na opšte pravilo, po kome je ovaj limit 80%). Dakle, banke sada imaju osnov da prilikom odobravanja navedenog kredita smanje učešće na 10%. Osnovna namera propisa svakako je olakšavanje pozicije građanima koji rešavaju svoje stambeno pitanje kupovinom prve stambene nepokretnosti na kredit. Pored toga, očekivanje Narodne banke Srbije je da u narednom periodu navedena izmena regulative stimuliše konkurenciju na tržištu stambenih kredita.

Prema poslednjim podacima koje su dostavile banke, sa stanjem na kraju maja 2020. godine, u Republici Srbiji aktivno je više od 130.000 stambenih kredita. Prosečna vrednost stambenog kredita sa uključenim kamatama i naknadama, prema poslednjim raspoloživim podacima, shodno trenutnom stambenom portfoliju banaka, iznosi oko 3 miliona dinara, odnosno nešto više od 25.000 evra. Od ukupno odobrenih stambenih kredita, gotovo svi (94%) su odobreni na period duži od 12 godina.

Banke su dužne da uspostave i svojim unutrašnjim aktima urede odgovarajući kreditni proces, i da u okviru tog procesa urede kriterijume i principe za odobravanje kredita i drugih plasmana, dok o izboru klijenta banke samostalno i slobodno odlučuju. Pri donošenju odluke o odobravanju plasmana, banke su dužne da procene kreditnu sposobnost dužnika – fizičkog lica, vrednost i pravnu sigurnost, njegovu kreditnu zaštitu, kao i druge relevantne faktore. Kreditna sposobnost dužnika fizičkog lica procenjuje se na osnovu analize stepena kreditne zaduženosti, koji se utvrđuje kao odnos ukupnih mesečnih kreditnih obaveza i redovnih neto mesečnih prihoda tog dužnika, a koji banka utvrđuje pri odobravanju potraživanja, kao i nakon toga u skladu s načinom i dinamikom utvrđenim njenim aktom, i valutne strukture ukupnih mesečnih kreditnih obaveza dužnika.

Sa stanovišta važeće regulative koja uređuje poslovanje banaka, ne postoje pravne prepreke koje bi banke onemogućavale da, u skladu sa svojom politikom kreditiranja fizičkih lica, odobravaju kredite za kupovinu stanova u izgradnji.

Kabinet guvernera