12.03.2020.

Stanje deviznih rezervi i kretanja na međubankarskom deviznom tržištu u februaru

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju februara iznosile su 13.458,6 miliona evra. Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 182 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju februara iznosile su 11.371 milion evra.

Na kraju februara, bruto devizne rezerve su bile niže za 235,6 miliona evra nego na kraju prethodnog meseca – i to je u najvećoj meri rezultat neto razduženja države (ukupno 184,2 miliona evra) po osnovu deviznih hartija od vrednosti emitovanih na međunarodnom i domaćem finansijskom tržištu i deviznih kredita, što je doprinelo smanjenju javnog duga Republike Srbije. Pored toga, u februaru je isplaćena prva serija obveznica (10,9 miliona evra) na ime neisplaćene devizne štednje građana iz bivših republika SFRJ.

Neto prilivi ostvareni po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i drugim osnovima (ukupno 32,3 miliona evra), uz pozitivan neto tržišni efekat (53,3 miliona evra), u znatnoj meri pokrili su neto odlive iz deviznih rezervi po osnovu aktivnosti Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu (65,0 miliona evra) i drugim osnovima (ukupno 61,1 milion evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio je 484,6 miliona evra i bio je za 133,7 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1.102,9 miliona evra.

U februaru, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro. Narodna banka Srbije je, u ambijentu prisutnih potencijalno izraženijih deprecijacijskih pritisaka, na međubankarskom deviznom tržištu u februaru neto prodala 65 miliona evra.

Kabinet guvernera