13.07.2022.

Obaveštenje u vezi s lažnim stranicama Narodne banke Srbije na Fejsbuku

Narodna banka Srbije je identifikovala lažne stranice na društvenoj mreži Fejsbuk iza kojih ne stoji Narodna banka Srbije. U pitanju su primeri stranica na kojima se koristi ime i logo Narodne banke Srbije i od korisnika Dina kartica, u sklopu navodnih promotivnih akcija, zahteva da ostave podatke s platne kartice.

Imajući u vidu da su u pitanju lažne stranice, preko kojih se prikupljaju i zloupotrebljavaju lični podaci korisnika i podaci o platnoj kartici, Narodna banka Srbije je prethodno odmah reagovala, između ostalog, i preko svoje stranice na ovoj društvenoj mreži upozorila korisnike da je reč o lažnoj stanici i da ne dostavljaju svoje lične podatke na ovim stranicama kako bi ih adekvatno zaštitili. U slučaju da su korisnici uneli podatke sa svoje platne kartice, potrebno je da u što kraćem roku o tome obaveste banku izdavaoca platne kartice.

Narodna banka Srbije je i u ovom slučaju preduzela mere i prijavila lažnu stranicu nadležnim organima radi sprečavanja prevarne aktivnosti i otkrivanja počinilaca ovog krivičnog dela. Ovom prilikom navodimo i to da je jedina zvanična stranica Narodne banke Srbije na Fejsbuku: https://www.facebook.com/NarodnabankaSrbije.

Kabinet guvernera