13/07/2022

Обавештење у вези с лажним страницама Народне банке Србије на Фејсбуку

Народна банка Србије је идентификовала лажне странице на друштвеној мрежи Фејсбук иза којих не стоји Народна банка Србије. У питању су примери страница на којима се користи име и лого Народне банке Србије и од корисника Дина картица, у склопу наводних промотивних акција, захтева да оставе податке с платне картице.

Имајући у виду да су у питању лажне странице, преко којих се прикупљају и злоупотребљавају лични подаци корисника и подаци о платној картици, Народна банка Србије је претходно одмах реаговала, између осталог, и преко своје странице на овој друштвеној мрежи упозорила кориснике да је реч о лажној станици и да не достављају своје личне податке на овим страницама како би их адекватно заштитили. У случају да су корисници унели податке са своје платне картице, потребно је да у што краћем року о томе обавесте банку издаваоца платне картице.

Народна банка Србије је и у овом случају предузела мере и пријавила лажну страницу надлежним органима ради спречавања преварне активности и откривања починилаца овог кривичног дела. Овом приликом наводимо и то да је једина званична страница Народне банке Србије на Фејсбуку: https://www.facebook.com/NarodnabankaSrbije.

Кабинет гувернера