11.05.2022.

Stanje deviznih rezervi i kretanja na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju aprila iznosile su 14.113,6 miliona evra i bile su za 182,7 miliona evra niže nego na kraju prethodnog meseca. Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 135 odsto i pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju aprila iznosile su 11.538,9 miliona evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su niže za 38,8 miliona evra.

Na smanjenje bruto deviznih rezervi i u aprilu u najvećoj meri su uticale aktivnosti Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu (177,0 miliona evra), koje su bile neophodne radi očuvanja stabilnosti na domaćem deviznom tržištu. Pored toga, smanjenju deviznih rezervi doprineli su i neto odlivi po osnovu uobičajenih aktivnosti banaka u vezi s deviznim obaveznim rezervama (133,9 miliona evra), kao i odlivi usled neto razduženja države po osnovu kredita (108,4 miliona evra), ostalih plaćanja za potrebe države i drugih osnova (ukupno 143,6 miliona evra).

Devizni prilivi ostvareni su po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po ostalim osnovima (ukupno neto 92,4 miliona evra).

Neto tržišni efekti su u aprilu bili pozitivni u iznosu od 287,8 miliona evra i ostvareni su najviše po osnovu jačanja dolara prema evru na međunarodnom tržištu (u aprilu je dolar ojačao prema evru za oko 5%).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 677,5 miliona evra i bio je za 155 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prva četiri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2.304,8 miliona evra.

Nakon snažnih deprecijacijskih pritisaka u prethodnom mesecu, vođenih visokom tražnjom za devizama uvoznika energenata, ali i visokom tražnjom građana za efektivnim stranim novcem u uslovima pojačane globalne neizvesnosti oko krize u Ukrajini, situacija u pogledu faktora na strani tražnje za devizama na domaćem deviznom tržištu se stabilizovala zahvaljujući pre svega odgovornom ponašanju Narodne banke Srbije i blagovremenom i adekvatnom delovanju u smeru očuvanja stabilnosti na domaćem finansijskom tržištu.

Dinar je u aprilu nominalno ojačao prema evru (za 0,1%), dok je od početka godine nominalno oslabio za 0,1%. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu prodala 155 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 2.270 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti dinara prema evru.

Kabinet guvernera