11/05/2022

Стање девизних резерви и кретања на међубанкарском девизном тржишту у априлу

Бруто девизне резерве Народне банке Србије на крају априла износиле су 14.113,6 милиона евра и биле су за 182,7 милиона евра ниже него на крају претходног месеца. Девизним резервама на овом нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе M1 од 135 одсто и пет месеци увоза робе и услуга, што је скоро двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају априла износиле су 11.538,9 милиона евра и у односу на крај претходног месеца биле су ниже за 38,8 милиона евра.

На смањење бруто девизних резерви и у априлу у највећој мери су утицале активности Народне банке Србије на међубанкарском девизном тржишту (177,0 милиона евра), које су биле неопходне ради очувања стабилности на домаћем девизном тржишту. Поред тога, смањењу девизних резерви допринели су и нето одливи по основу уобичајених активности банака у вези с девизним обавезним резервама (133,9 милиона евра), као и одливи услед нето раздужења државе по основу кредита (108,4 милиона евра), осталих плаћања за потребе државе и других основа (укупно 143,6 милиона евра).

Девизни приливи остварени су по основу управљања девизним резервама, донација и по осталим основима (укупно нето 92,4 милиона евра).

Нето тржишни ефекти су у априлу били позитивни у износу од 287,8 милиона евра и остварени су највише по основу јачања долара према евру на међународном тржишту (у априлу је долар ојачао према евру за око 5%).

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у априлу износио је 677,5 милиона евра и био је за 155 милиона евра већи него у претходном месецу. У прва четири месеца ове године, у међубанкарској трговини реализовано је укупно 2.304,8 милиона евра.

Након снажних депрецијацијских притисака у претходном месецу, вођених високом тражњом за девизама увозника енергената, али и високом тражњом грађана за ефективним страним новцем у условима појачане глобалне неизвесности око кризе у Украјини, ситуација у погледу фактора на страни тражње за девизама на домаћем девизном тржишту се стабилизовала захваљујући пре свега одговорном понашању Народне банке Србије и благовременом и адекватном деловању у смеру очувања стабилности на домаћем финансијском тржишту.

Динар је у априлу номинално ојачао према евру (за 0,1%), док је од почетка године номинално ослабио за 0,1%. Народна банка Србије је на међубанкарском девизном тржишту у априлу продала 155 милиона евра, док је од почетка године нето продала 2.270 милиона евра, ради одржавања релативне стабилности динара према евру.

Кабинет гувернера