06.12.2021.

Govor guvernera Jorgovanke Tabaković na skupu povodom 100 godina od osnivanja Udruženja banaka Srbije

Poštovane dame i gospodo, drage kolege,

Zadovoljstvo mi je i čast što s pozicije guvernera imam priliku da vas pozdravim u ime Narodne banke Srbije i u svoje ime na dan kada Udruženje banaka Srbije obeležava ceo jedan vek od svog osnivanja.

Trajanje u periodu od 100 godina zaslužuje poštovanje pred istorijom i postojanošću jednog od najstarijih udruženja banaka u Evropi.

Duh istorije vas obavezuje, kao što obavezuje i Narodnu banku Srbije, koja je s tradicijom dugom 137 godina u grupi najstarijih centralnih banaka u svetu. Uputimo li se vremeplovom od samog osnivanja naše institucije ka sadašnjosti, neizbežno ćemo primetiti kako su sa usložnjavanjem ekonomskih odnosa rasle i odgovornosti Narodne banke Srbije, čime smo se svrstali i u grupu centralnih banaka s najvećim brojem nadležnosti.

Tradicionalne funkcije očuvanja monetarne i finansijske stabilnosti dopunjene su supervizijom finansijskih institucija i finansijskom edukacijom. Danas je transparentnost jedna od važnih karakteristika funkcionisanja centralne banke. Cilj nam je da se naše odluke razumeju i da budemo servis naših građana kakav oni zaslužuju. Jasni smo u stavu i odlučni u nameri da nećemo dozvoliti spekulacije koje bi devizni kurs mogle da usmere u za građane i privredu neželjenom pravcu i verujem da je to naš zalog za uspešno trajanje.

Danas kada govorimo o istoriji ne mogu a da ne pomenem da ona znači i obavezu i odgovornost za stalni razvoj i unapređenje profesionalnosti, stručnosti i pravih vrednosti. Naravno, pojam pravih vrednosti zavisi od toga ko ih definiše. Ja sam sigurna da se svi slažemo s tim da su ljudi, znanje i poverenje ključni temelji na kojima počivaju države i sve institucije, a bankarstvo posebno. Poverenje je kula od karata i razruši je svaka sumnja, a tvrđave sumnje su od najtvrđeg materijala – predrasuda i straha.

Poštovane dame i gospodo, drage kolege,

Kroz istoriju smo naučili da su finansijske krize često nastajale upravo kao krize poverenja i nepovezanosti onih koji definišu pravila igre, kontrolišu ih i koji su dužni da na vreme reaguju i spreče posledice koje osećaju svi.

Ja sam zadovoljna što su danas prve asocijacije na Narodnu banku Srbije stabilnost i poverenje. Za svaku odluku koju donosimo rukovodimo se stabilnošću sistema, jer je ona u osnovi poverenja koje se njom zaslužuje. Ne rečima, već delima.

To je jedini način da se sačuva poverenje u tržište, a time i u demokratiju i u njen osnovni postulat – pravo na rad. Zbog toga sve naše aktivnosti za krajnji ishod imaju za cilj bolji život građana.

Narodna banka Srbije je danas garant stabilnosti bankarskog sistema u punom smislu značenja stabilnosti. Istovremeno, mi smo i oprezan regulator koji nalazi ravnotežu između sigurnog i razvojnog. U toj pozitivnoj klimi odvija se i rast i razvoj našeg bankarskog sektora. Često govorimo o tome da je bankarski sektor Srbije visoko kapitalizovan i visoko likvidan.

Pokazatelji zdravlja našeg bankarskog sektora su među najboljima u regionu i to su činjenice, proverljive. Činjenica je i da postoji čvrsta sprega između bankarskog i realnog sektora, pri čemu stabilnost, koju smo postigli i koju održavamo, podstiče dinamičan ekonomski rast, koji je baziran na investicijama, uz rast zaposlenosti i zarada.

Šta je rezultat? U Srbiji imamo zdravu sinergiju pozitivnih efekata, gde rast realnog sektora utiče pozitivno na tražnju kredita, na kvalitetnije klijente banaka, kao i na rast depozita. Bankarski sektor koristi svoj potencijal da podrži održiv rast, dok štednja raste zahvaljujući i poverenju u bankarski sistem, koji je stabilan i otporan. Na tu sinergiju sam ponosna, kao što sam ponosna i na punu koordinaciju politika, što se u Srbiji ispoljava u punom obimu.

Naravno, evidentno je da sve teče i da se sve menja. Verujem da imamo razloga da budemo ponosni i na to što imamo moderan bankarski sektor, koji ne zaostaje ni u pogledu inovacija. Danas korisnici finansijskih usluga u Srbiji imaju sve što imaju i korisnici u razvijenim ekonomijama. Međutim, ni to se nije desilo samo od sebe. Narodna banka Srbije svojom infrastrukturom često predvodi i podržava bankarski sektor, koji zatim razvija pogodnosti modernog poslovanja. U savremenom dobu, koje zahteva brzo prilagođavanje potrebama klijenata, svako stvara niše u kojima će imati konkurentsku prednost.

Poštovane dame i gospodo, drage kolege,

Narodna banka Srbije je ogledalo države pred narodom i refleksija naroda pred svetom, kao što je Udruženje banaka Srbije ogledalo banaka pred građanima i privredom. Danas, kada se podsećamo urađenog, ne dozvolimo da nas urađeno uspava. Bankarski sektor, kao i svi sektori, juče, danas i sutra mora da deli sudbinu privrede i građana, jer samo tako možemo da trajemo. „Proučavajmo prošlost da bismo definisali budućnost”, govorio je Konfučije. A ja bih dodala: Samo povremeno pogledati u prošlost da se prisetimo onog što smo preživeli, naučili i uradili, stalno usmereni na buduće izazove. To je recept za uspeh.

Nema konačnih pobeda i naš je zadatak da nastavimo da stvaramo uslove dostojne čoveka u XXI veku, na koje će buduće generacije s ponosom gledati prilikom proslave sledećeg jubileja. Jer, ništa ne počinje bez ljudi i ne završava se bez institucija.

Srećna vam stogodišnjica!

Kabinet guvernera