06/12/2021

Говор гувернера Јоргованке Табаковић на скупу поводом 100 година од оснивања Удружења банака Србије

Поштоване даме и господо, драге колеге,

Задовољство ми је и част што с позиције гувернера имам прилику да вас поздравим у име Народне банке Србије и у своје име на дан када Удружење банака Србије обележава цео један век од свог оснивања.

Трајање у периоду од 100 година заслужује поштовање пред историјом и постојаношћу једног од најстаријих удружења банака у Европи.

Дух историје вас обавезује, као што обавезује и Народну банку Србије, која је с традицијом дугом 137 година у групи најстаријих централних банака у свету. Упутимо ли се времепловом од самог оснивања наше институције ка садашњости, неизбежно ћемо приметити како су са усложњавањем економских односа расле и одговорности Народне банке Србије, чиме смо се сврстали и у групу централних банака с највећим бројем надлежности.

Традиционалне функције очувања монетарне и финансијске стабилности допуњене су супервизијом финансијских институција и финансијском едукацијом. Данас је транспарентност једна од важних карактеристика функционисања централне банке. Циљ нам је да се наше одлуке разумеју и да будемо сервис наших грађана какав они заслужују. Јасни смо у ставу и одлучни у намери да нећемо дозволити спекулације које би девизни курс могле да усмере у за грађане и привреду нежељеном правцу и верујем да је то наш залог за успешно трајање.

Данас када говоримо о историји не могу а да не поменем да она значи и обавезу и одговорност за стални развој и унапређење професионалности, стручности и правих вредности. Наравно, појам правих вредности зависи од тога ко их дефинише. Ја сам сигурна да се сви слажемо с тим да су људи, знање и поверење кључни темељи на којима почивају државе и све институције, а банкарство посебно. Поверење је кула од карата и разруши је свака сумња, а тврђаве сумње су од најтврђег материјала – предрасуда и страха.

Поштоване даме и господо, драге колеге,

Кроз историју смо научили да су финансијске кризе често настајале управо као кризе поверења и неповезаности оних који дефинишу правила игре, контролишу их и који су дужни да на време реагују и спрече последице које осећају сви.

Ја сам задовољна што су данас прве асоцијације на Народну банку Србије стабилност и поверење. За сваку одлуку коју доносимо руководимо се стабилношћу система, јер је она у основи поверења које се њом заслужује. Не речима, већ делима.

То је једини начин да се сачува поверење у тржиште, а тиме и у демократију и у њен основни постулат – право на рад. Због тога све наше активности за крајњи исход имају за циљ бољи живот грађана.

Народна банка Србије је данас гарант стабилности банкарског система у пуном смислу значења стабилности. Истовремено, ми смо и опрезан регулатор који налази равнотежу између сигурног и развојног. У тој позитивној клими одвија се и раст и развој нашег банкарског сектора. Често говоримо о томе да је банкарски сектор Србије високо капитализован и високо ликвидан.

Показатељи здравља нашег банкарског сектора су међу најбољима у региону и то су чињенице, проверљиве. Чињеница је и да постоји чврста спрега између банкарског и реалног сектора, при чему стабилност, коју смо постигли и коју одржавамо, подстиче динамичан економски раст, који је базиран на инвестицијама, уз раст запослености и зарада.

Шта је резултат? У Србији имамо здраву синергију позитивних ефеката, где раст реалног сектора утиче позитивно на тражњу кредита, на квалитетније клијенте банака, као и на раст депозита. Банкарски сектор користи свој потенцијал да подржи одржив раст, док штедња расте захваљујући и поверењу у банкарски систем, који је стабилан и отпоран. На ту синергију сам поносна, као што сам поносна и на пуну координацију политика, што се у Србији испољава у пуном обиму.

Наравно, евидентно je да све тече и да се све мења. Верујем да имамо разлога да будемо поносни и на то што имамо модеран банкарски сектор, који не заостаје ни у погледу иновација. Данас корисници финансијских услуга у Србији имају све што имају и корисници у развијеним економијама. Међутим, ни то се није десило само од себе. Народна банка Србије својом инфраструктуром често предводи и подржава банкарски сектор, који затим развија погодности модерног пословања. У савременом добу, које захтева брзо прилагођавање потребама клијената, свако ствара нише у којима ће имати конкурентску предност.

Поштоване даме и господо, драге колеге,

Народна банка Србије је огледало државе пред народом и рефлексија народа пред светом, као што је Удружење банака Србије огледало банака пред грађанима и привредом. Данас, када се подсећамо урађеног, не дозволимо да нас урађено успава. Банкарски сектор, као и сви сектори, јуче, данас и сутра мора да дели судбину привреде и грађана, јер само тако можемо да трајемо. „Проучавајмо прошлост да бисмо дефинисали будућност”, говорио је Конфучије. А ја бих додала: Само повремено погледати у прошлост да се присетимо оног што смо преживели, научили и урадили, стално усмерени на будуће изазове. То је рецепт за успех.

Нема коначних победа и наш је задатак да наставимо да стварамо услове достојне човека у XXI веку, на које ће будуће генерације с поносом гледати приликом прославе следећег јубилеја. Јер, ништа не почиње без људи и не завршава се без институција.

Срећна вам стогодишњица!

Кабинет гувернера