05.08.2022.

Narodna banka Srbije će, kao što je i najavila, ubrzo izaći s paketom mera u vezi s naknadama banaka

Povodom pojedinih apela i poziva da Narodna banka Srbije preduzme mere u vezi s naknadama banaka, podsećamo da, kao što smo prethodno i najavili, intenzivno radimo na rešenju koje će u najkraćem roku biti usvojeno i primenjeno tako da se na najbolji način zaštiti standard građana Srbije.

Iako postoji nesporno pravo da svaka tema bude predmet obraćanja javnosti, ističemo da je suvišno na ovaj način govoriti o problemu na kojem Narodna banka Srbije već ubrzano radi i kada je već obavestila javnost u kom roku će biti donete odluke od interesa za građane Srbije.

Pri tome, za razliku od udruženja i organizacija koje daju neodgovorne i neosnovane izjave, Narodna banka Srbije ima zakonsku obavezu da vodi računa o finansijskoj stabilnosti zemlje i ovakvim temama pristupa s najvećom pažnjom i odgovornošću.

Podsećamo da će povodom najava i odluka pojedinih banaka da povećaju naknade za određene usluge povezane s platnim računima Narodna banka Srbije na prvoj redovnoj sednici Izvršnog odbora 11. avgusta doneti paket mera i propisa kako bi zaštitila standard građana Srbije.

Donošenje ovakvih odluka podrazumeva analizu stanja i efekata, o čijim detaljima se Narodna banka Srbije neće oglašavati pre nego što te odluke donese. O svim detaljima mera javnost će ubrzo biti obaveštena.

Kabinet guvernera