23.02.2021.

Narodna banka Srbije uvela novu uslugu servisa Generator/Validator

Narodna banka Srbije je u okviru servisa Generator/Validator omogućila novu uslugu – generisanje i preuzimanje naloga za uplatu s NBS IPS QR kodom. Primaoci plaćanja, koji su do sada svojim korisnicima dostavljali nalog za uplatu u papirnoj formi, sada mogu da nalog s NBS IPS QR kodom pošalju imejlom, a platilac će jednostavnim skeniranjem koda u aplikaciji mobilnog bankarstva (bez prekucavanja podataka, bez štampanja naloga za uplatu i bez grešaka) jednostavno izvršiti plaćanje.

Podsećamo na to da je Narodna banka Srbije svim privrednim subjektima prethodno omogućila da na jednostavan način kreiraju – generišu NBS IPS QR kod popunjavanjem definisanih elemenata prikazanih u formi polja za popunjavanje i tehnički provere ispravnost (validaciju) već pripremljenih IPS QR kodova za račune/fakture putem servisa Narodne banke Srbije Generator/Validator.

Unapređenjem navedenog servisa sada je svim korisnicima omogućeno i preuzimanje naloga za uplatu s pripremljenim NBS IPS QR kodom, te korisnici mogu preuzeti tehnički ispravan kod na nalogu za uplatu.

Primaoci plaćanja upotrebom navedenog servisa svojim klijentima (dužnicima – platiocima) mogu omogućiti da skeniranjem NBS IPS QR koda sa uplatnice u aplikaciji za mobilno bankarstvo plate račun na veoma jednostavan način, sa svega nekoliko klikova.

Takođe, svi primaoci plaćanja koji samostalno pripremaju NBS IPS QR ili za njih navedene kodove pripremaju njihovi pružaoci tehničkih usluga tehničku ispravnost takvog NBS IPS QR koda mogu proveriti besplatno, korišćenjem servisa Generator/Validator Narodne banke Srbije.

Sektor za platni sistem