02.07.2020.

Agencija Beta – Pitanja u vezi s zlatom

Pitanja : Da li NBS u ovom trenutku planira da kupi ili proda zlato i ako planira bilo šta od toga iz kojih razloga? Kolike su rezerve zlata u ovom trenutku, gde se čuva i koliko to košta?

Odgovor : Narodna banka Srbije je u oktobru 2019. godine na međunarodnom tržištu kupila 9 tona zlata najvišeg kvaliteta. Kupovina je izvršena radi dodatne diversifikacije strukture deviznih rezervi i na taj način je još više povećana otpornost domaćeg finansijskog sistema na potencijalne šokove iz međunarodnog okruženja, a NBS je svoje rezerve zlata povećala na tada rekordnih 30,3 tone. Kako bi se postigao visok nivo izvesnosti i sigurnosti obavljanja navedenih transakcija, njihovoj realizaciji prethodile su neophodne opsežne pripreme, kao i veoma detaljne, ozbiljne i sveobuhvatne analize trendova na tržištu zlata, mogućnosti njegove kupovine i izbora adekvatnog vremenskog trenutka i najrelevantnije institucije preko koje će se kupovina realizovati. Prosečna cena po kojoj je u oktobru kupljeno zlato u inostranstvu iznosila je 1.503,16 dolara po finoj unci (USD/Oz). Poređenja radi, prosečna cena zlata u prvoj polovini 2020. godine bila je oko 1.646 USD/Oz, a tokom juna oko 1.735 USD/Oz.

Pored pomenute kupovine na međunarodnom tržištu, NBS vrši otkup poluga zlata iz domaće proizvodnje od kompanije SERBIA ZIJIN COPPER DOO BOR. Aktivnosti kupovine zlata na domaćem tržištu se obavljaju redovnom dinamikom.
NBS kontinuirano prati dešavanja na međunarodnom finansijskom tržištu a u sklopu toga i na tržistu zlata kao jedne od klasa aktive. Sve investicione odluke pa i ona o investiranju u zlato,  donosiće se kao i do sada,  uz detaljnu analizu tekućih i očekivanih kretanja na tržištu i iz ugla celokupnih deviznih rezervi imajući u vidu njihovu ulogu i ciljeve i zadatke NBS. NBS nije prodavala zlato od 2005. godine.

Prema poslednjim podacima, ukupna vrednost zlata u deviznim rezervama Narodne banke Srbije iznosi 1.598,5 miliona EUR (protivvrednost od 1.797,8 miliona USD). Narodna banka Srbije raspolaže sa 31,56 tona zlata, čije učešće u ukupnim deviznim rezervama iznosi oko 11,4%.  Od ukupne količine zlata u trezoru NBS se nalazi oko 68%, dok se oko 32% nalazi na računima NBS u inostranstvu. Zlato kupljeno na međunarodnom tržištu u oktobru 2019. godine čuva se u inostranstvu bez troškova.         

Kabinet guvernera