Одржане конференције и истраживачки курсеви

 • Народна банка Србије, 14. и 15. јуна 2012.

 • Народна банка Србије, 22. и 23. јуна 2011.

  Канцеларија главног економисте организовала је Прву годишњу конференцију младих српских економиста с циљем да на једном месту окупи активне српске истраживаче из области финансија и економије како из земље, тако и из иностранства. Учесници су били најбољи млађи српски економисти (студенти докторских студија, као и научници који су релативно недавно докторирали) с домаћих или страних универзитета. На конференцији су представљени научни радови уз активну интеракцију с групом врхунских српских економиста, укључујући и професора Бојана Јовановића са New York University. Поред излагача и дискутаната, на конференцији су учествовали и други економисти заинтересовани да узму учешћа у овом јединственом скупу. Радови су написани и презентирани на енглеском језику.

  За најбољи рад конференције изабран је рад Теодоре Бороте, на тему "World Trade Patterns and Prices: The Role of Productivity and Quality Heterogeneity".

 • Народна банка Србије, 27. март 2009.

  Народна банка Србије је била организатор Четврте годишње међународне конференције "Научне мреже за монетарну историју југоисточне Европе" – SEEMHN.1 Након успешно одржаних конференција у Софији (BNB) 2006, Бечу (OeNB) 2007. и Атини (BoG) 2008, конференција ове научне мреже је одржана 27. марта 2009. у Београду. На скупу је учествовало преко тридесет представника централних банака, економиста и економских историчара из једанаест земаља Европе – Аустрије, Бугарске, Енглеске, Француске, Грчке, Немачке, Румуније, Русије, Словеније, Турске и Србије. Народна банка Србије је чланица ове научне мреже од њеног оснивања и њени представници су учествовали на свим њеним претходним конференцијам

 • Народнa банka Србије, од 15. до 19. јула 2011.

  Курс је одржао професор Питер Синклер (Peter N. Sinclair), предавач на универзитетима у Оксфорду и Бирмингему, а такође је и саветник гувернера централне банке Енглеске.