02.10.2020.

Свет осигурања, септембар 2020 – у вези с пензијским фондовима

Питање: Како се криза изазвана пандемијом одразила на кретања цене инвестиционих јединица пензијских фондова у Србији, шта показује FONDex? Колико је порасла у просеку вредност од почетка године, односно у поређењу са прошлом годином?
 
Одговор: У првој половини 2020. године вредности инвестиционих јединица добровољних пензијских фондова биле су, у просеку, за око 0,41% ниже него на крају претходне године. Негативне економске последице пандемије вируса корона рефлектовале су се највише кроз ценовну волатилност акција листираних на Београдској берзи у које су фондови пласирали средства, као и кроз ценовне корекције државних хартија од вредности, с обзиром на то да је највећи удео имовине добровољних пензијских фондова уложен управо у ове финансијске инструменте.
На дан 30. јуна 2020. године, FONDex, као индекс који представља кретање вредности инвестиционих јединица свих добровољних пензијских фондова на тржишту, достигао је вредност од 3.009,03 динара. Раст FONDex-а представља пондерисани просек приноса свих фондова и за последњу годину дана износио је 2,9%, док је на дан 30. јуна 2019. године износио 4,8%, такође на годишњем нивоу, што указује на смањење овог показатеља приносних перформанси фондова услед дешавања на финансијском тржишту.
 
Питање: Како бисте прокоментарисали тај податак?
 
Одговор: Приносне перформансе добровољних пензијских фондова последица су реакције инвеститора и финансијског тржишта на неизвесност изазвану пандемијом вируса корона. Економски амбијент у ком послују доборовољни пензијски фондови у првој половини године одликује повећана ценовна волатилност финансијских инструмената, што је утицало на остварени резултат сектора добровољних пензијских фондова.
 
Питање: Шта све утиче на принос?
 
Одговор: С обзиром на структуру улагања имовине фондова, на принос утичу: промена криве приноса на државне дужничке инструменте, промена вредности акција, висина референтне каматне стопе, висине каматних стопа банака и промена курса динара према евру.
 
Питање: Колико добровољних пензијских фондова послује у Србији?
 
Одговор: На тржишту добровољних пензијских фондова послују четири друштва, која управљају имовином седам добровољних пензијских фондова.
 
Питање: Какве су пројекције како ће се даље кретати FONDex?
 
Одговор: У наредном периоду очекује се наставак спровођења уобичајене политике улагања фондова како у погледу структуре, тако и у погледу временског хоризонта и циљева улагања, уз потенцијална ребалансирања по појединим сегментима портфолија, у складу с пројекцијама кретања глобалних и локалних економских индикатора. С тим у вези, може се очекивати и наставак тренда кретања индекса FONDex као и у претходном периоду, уз прилагођавање стању и дешавањима, и на националном и на глобалном нивоу.

Питање: Да ли има нека специфичност коју бисте издвојили а карактеристична је за овај период од како је пандемија (да ли је порастао број корисника пензионих фондова, промена структуре улагања пензијских фондова… све што је особеност пословања у пандемији)?
 
Одговор: Структура имовине добровољних пензијских фондова остала је готово непромењена у односу на почетак године. Портфолио државних хартија од вредности и даље заузима доминантну позицију у имовини фондова, што се очекује да ће бити случај и у наредном периоду. Током посматраног периода уочен је тренд раста укупног броја корисника, па је тако број корисника у фази акумулације већи за 1.452 него у децембру 2019. године. Све то указује на стабилност пословања сектора добровољних пензијских фондова и у условима глобалне пандемије вируса корона.
 
Народна банка Србије наставиће да прати утицај пандемије на сектор добровољних пензијских фондова и на поштовање права и интереса чланова фонда и предузимаће све потребне активности ради заштите корисника и очувања стабилности и сигурности тржишта добровољних пензијских фондова значајног за економију и друштво наше земље.
 
Питање: Да ли имате податак о томе како се кретала инвестициона јединица добровољних пензијских фондова у региону и свету? Каква су предвиђања за даље?
 
Одговор: Ако се имају у виду различитости и особености приватних пензијских система на међународном нивоу, не само по основу регулаторних оквира и модела по којима послују, већ и по основу структуре улагања имовине и врсте ризика којима је та имовина изложена, није могуће дати упоредну анализу успешности улагања и реакција на негативне економске последице глобалне пандемије, али је кретање остварених стопа приноса, као и вредности инвестиционих јединица приватних пензијских фондова у региону и свету, свакако одражавало дешавања на светском финансијском тржишту, а која су имала значајан утицај на све финансијске институције.

 

Кабинет гувернера