01.07.2024.

Кретање економске и спољнотрговинске активности

Према подацима Републичког завода за статистику, посматрано у периоду јануар–мај 2024. године, настављен је међугодишњи раст индустријске производње, који је износио 2,0% и био је вођен растом у прерађивачкој индустрији (2,7%) и сектору рударства (9,9%), док је у сектору енергетике забележена нижа активност за 4,3%.

Индустријска производња је у мају смањена за 1,1% међугодишње, при чему је у сектору рударства забележен раст од 28,9% међугодишње, а у сектору енергетике и прерађивачке индустрије пад од 9,9% и 2,0% међугодишње. Таква кретања могла би се повезати с већим бројем нерадних дана почетком маја услед празника, на шта указује и десезонирани раст укупне индустрије од 2,7% и прерађивачке индустрије од 2,1% у мају у односу на април.

Промет у трговини на мало је у мају био реално виши него у истом месецу претходне године за 6,6%, док је у периоду јануар–мај реално порастао за 7,7% међугодишње. Укупан број долазака туриста у мају виши је за 16,9% међугодишње, а укупан број ноћења туриста за 14,0%, при чему се посебно истиче раст долазака и ноћења страних туриста – број долазака страних туриста је у мају повећан за 30,2%, а број ноћења за 23,1%, међугодишње посматрано. У периоду јануар–мај укупан број долазака туриста већи је за 11,1% међугодишње, а број ноћења туриста за 8,2% међугодишње.

Када је реч о спољнотрговинским кретањима, робни извоз је у мају био нижи за 3,3% међугодишње, док је у периоду јануар–мај и даље био виши за 0,6% у односу на исти период претходне године. С друге стране, робни увоз је у мају био виши за 0,6% међугодишње посматрано, а од почетка године закључно с мајем повећан је за 1,2% на међугодишњем нивоу.

Кабинет гувернера