13.05.2024.

Стање девизних резерви Народне банке Србије и кретања на међубанкарском девизном тржишту у априлу

Бруто девизне резерве Народне банке Србије на крају априла 2024. године износиле су 25.129,2 милиона евра, што је највиши ниво бруто девизних резерви крајем месеца откад се прате подаци на овај начин (од 2000. године). У односу на крај марта повећане су за 187,1 милион евра.

Овај износ девизних резерви обезбеђује покривеност новчане масе M1 од 169,8 одсто и 6,7 месеци увоза робе и услуга, што је више него двоструко изнад стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве (бруто девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве, обавезе према Међународном монетарном фонду по основу аранжмана и другим основима) на крају априла такође су се нашле на највишем нивоу, посматрано крајем месеца, и износиле су 20.921,7 милиона евра. У односу на крај марта повећане су за 242,6 милиона евра.

Највећи приливи у девизне резерве у априлу остварени су по основу интервенција Народне банке Србије у износу од 305,0 милиона евра. Тај износ је резултат прилива девиза у износу од 195 милиона евра по основу куповина девиза обављених током последња два радна дана марта, а чије салдирање је реализовано почетком априла, као и дела нето куповине девиза током априла у износу 110 милиона евра, док се куповина девиза закључена током последња два радна дана априла (100 милиона евра) ефектуира кроз повећање девизних резерви у мају (уобичајено салдирање интервенција два радна дана након закључења трансакције).

Приливи су остварени и по основу управљања девизним резервама, донација и другим основима у укупном износу од 104,5 милиона евра.

Наведени приливи су били више него довољни да надоместе одливе из девизних резерви реализоване нето раздужењем државе на име девизних кредита, хартија од вредности и других девизних обавеза у укупном износу од 307,5 милиона евра и другим основима у износу од 59,3 милиона евра.

На повећање девизних резерви утицао је и позитиван нето ефекат тржишних фактора у износу од 144,4 милиона евра, који је у највећој мери резултат раста цене злата за око 4,2% и jачања долара према евру за око 0,7% на међународном тржишту.

***

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у априлу износио је 837,1 милион евра и био је за 63,5 милиона евра већи него у претходном месецу. У прва четири месеца ове године, у међубанкарској трговини реализовано је укупно 2.839 милиона евра.

У априлу вредност динара према евру готово је непромењена, док је од почетка године динар номинално ојачао према евру за 0,1%. Народна банка Србије је на међубанкарском девизном тржишту у априлу нето купила 210 милиона евра. Oд почетка 2024. године Народна банка Србије je нето купила 530 милиона евра ради одржавања релативне стабилности курса динара према евру.

Кабинет гувернера