19.04.2024.

Резултати анкете о инфлационим очекивањима

Према резултатима мартовске анкете агенције Ипсос, инфлациона очекивања представника финансијског сектора за годину дана унапред налазе се на нивоу од 4,0%, што је нижа вредност у односу на фебруар, када су очекивања износила 4,2%. Тиме су она наставила да се смањују седми месец заредом и да се крећу унутар граница циља Народне банке Србије. Када је реч о резултатима последње, априлске анкете агенције Блумберг, очекивања финансијског сектора за годину дана унапред додатно су нижа и близу су централне вредности циља, с обзиром на то да износе 3,1%.

Наставак опадајућих тенденција забележен је и код привреде, чија су краткорочна очекивања смањена на 5,0% у марту (6,0% у претходној анкети).

Средњорочна инфлациона очекивања финансијског сектора за оба периода налазе се унутар граница циља Народне банке Србије. Очекивана инфлација финансијског сектора за две године унапред није се мењала у односу на фебруарску анкету и износи 3,5%, док се очекивања за три године унапред од почетка године крећу у интервалу између 3,0% и 3,3% и у марту износе 3,2%. Средњорочна очекивања привреде за три године унапред поново су смањена и износе 3,5% (4,0% у фебруару), док су очекивања за две године унапред остала на непромењеном нивоу од 5,0%.

Резултати анкете о очекивањима финансијског сектора и привреде указују да оба сектора очекују ублажавање инфлаторних притисака у наредном периоду и постепено приближавање циљаној инфлацији.

Ради транспарентне комуникације с јавношћу, Народна банка Србије од маја 2015. редовно месечно извештава о инфлационим очекивањима финансијског сектора, привреде, синдиката и становништва. Извештај о резултатима анкете о инфлационим очекивањима и пратећи материјали (временске серије, методологија истраживања и анкетни упитник) доступни су на веб-страници Народне банке Србије у одељку Публикације.

Сектор за економска истраживања и статистику