27.02.2024.

Политика – питања у вези с приливом страних директних инвестиција

Питања: Колико је у 2023. години било страних директних инвестиција, из којих земаља највише и у које секторе? Шта процењујете за ову годину – да ли је могуће да их буде више и који су ризици?

Одговор: Према прелиминарним подацима Народне банке Србије, током 2023. године прилив страних директних инвестиција у Србију износио је 4.522 милиона евра, што представља раст од 2,0% у односу на 2022. годину.

Према последњим јавно расположивим подацима по земљама, који се односе на прва три тромесечја 2023. године, највећи прилив страних директних инвестиција у Србију забележен је из европских (68,1%) и азијских земаља (30,2%). Посматрано по земљама, током прва три тромесечја 2023. године највеће стране директне инвестиције у Србију дошле су из Кине (818,4 милиона евра), Холандије (622,5 милиона евра), Велике Британије (217,4 милиона евра), Аустрије (215,9 милиона евра) и Немачке (158,6 милиона евра), при чему би требало имати у виду да из Холандије долазе знатна улагања и због тога што поједини страни инвеститори због пореских олакшица своја улагања реализују из подружница у Холандији, иако је седиште матичне компаније у другој земљи.

Уз одржање географске диверсификације, стране директне инвестиције у Србију остале су и пројектно диверсификоване. И даље је највећи део инвестиција усмерен у разменљиве секторе (59,8%), пре свега прерађивачку индустрију (29,0%), рударство (11,2%) и у стручне и техничке делатности (9,3%). Истичемо да је од изузетног значаја да се што већи део страних директних инвестиција усмерава у разменљиве секторе, јер се на овај начин обезбеђује очување постојећих и отварање нових радних места, али и повећање извозних капацитета.

Приликом израде својих макроекономских пројекција Народна банка Србије опрезно и конзервативно оцењује сва кретања, па тако и приливе по основу страних директних инвестиција за 2024. годину пројектујемо на нивоу сличном прошлогодишњем, при чему је важно истаћи да приливи страних директних инвестиција у Србију последњих неколико година премашују наше пројекције и бележе рекордне нивое готово сваке године.

Подсећамо да све јавно расположиве платнобилансне податке о приливима страних директних инвестиција можете наћи на интернет презентацији Народне банке Србије на линку.

Подаци о укупним приливима и одливима налазе се у оквиру табела Платни биланс, а тренутно су расположиви подаци закључно с новембром 2023. Податке о приливима страних директних инвестиција по земљама и делатностима за прва три тромесечја 2023. годину такође можете наћи на наведеном линку у табелама Страна директна улагања по земљама и Страна директна улагања по делатностима.

Податке о страним директним инвестицијама по земљама и делатностима за целу 2023. годину објавићемо 29. марта 2024.

Кабинет гувернера