17.11.2022.

Гувернер Јоргованка Табаковић отворила Први форум одрживог инвестирања на Западном Балкану

Иако зелено и дигитално јесу и морају бити међу приоритетима носилаца политике у овом веку, кључни приоритет остаје сигурно и стабилно, јер без стабилности не може бити ни одрживог инвестирања, што у Србији препознајемо”, истакла је данас гувернер Јоргованка Табаковић, која је својим уводним обраћањем отворила Први форум одрживог инвестирања на Западном Балкану.

Учесници форума, који је одржан у просторијама Народне банке Србије, бавили су се темом ,,Пружање одговора на корпоративне изазове у турбулентним временима”. Циљ форума је стимулисање пословне и инвестиционе перспективе региона увођењем корпоративне анализе климатских ризика и иницијатива попут зелених корпоративних обвезница и индекса одрживости Западног Балкана.

Уводну реч дали су гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, шеф регионалног представништва за Западни Балкан у Европској инвестиционој банци Алесандро Брагонци и лидер UNDP тима за отпоран развој Жарко Петровић. Учесницима конференције обратили су се и високи представници институција и организација попут Међународне финансијске корпорације, инвестиционог фонда SDG Impact Japan, представници данских и шведских финансијских институција и корпорација и Зеленог навигатора Западног Балкана. У наставку форума организоване су две панел-дискусије на теме ,,Разматрање зелене парадигме – ризици и могућности за корпоративну трансформацију” и ,,Улагање у стратегију еколошког, социјалног и корпоративног управљања (Environmental, social, and corporate governance – ESG) помоћу зелених и одрживих обвезница”.

У свом уводном обраћању, гувернер Јоргованка Табаковић истакла је успешну сарадњу Народне банке Србије и Европске инвестиционе банке, која је посебно динамична у области реализације Апекс зајмова, где је Народна банка Србије агент Републике Србије. ,,Пројектима који су до сада финансирани из Апекс зајмова и који уважавају стандарде заштите животне средине и социјалних питања планирано је отварање око 9.600 нових радних места широм Србије, а мене посебно радују они којима се подржава запошљавање младих у Републици Србији, као и развој образовања, јер знању замене нема.”

Гувернер Јоргованка Табаковић изјавила је да ублажавање климатских ризика представља глобални задатак, јер је и ризик заједнички. ,,Са становишта централне банке, желим да кажем да смо свесни да климатски ризици не потичу из финансијске сфере, али смо свесни и њиховог утицаја на бројне области друштвеног живота”, рекла је гувернер Јоргованка Табаковић и издвојила само неке од најзначајнијих активности Народне банке Србије у овој области:

  • „Као регулатор и супервизор, спроводимо анкету међу банкама у Републици Србији – како ризици повезани с климом утичу на њихово пословање и које активности у том погледу предузимају.
  • У оквиру новог регионалног IPA пројекта радићемо заједно с централним банкама из Европског система централних банака како бисмо у постојеће, већ напредне макропруденцијалнe стрес-тестове солвентности и ликвидности банкарског сектора укључили и различите макросценарије утицаја климатских ризика.
  • Од јула 2021. године чланица смо Мреже за озелењавање финансијског система, а од ове године, и то одмах по успостављању, укључили смо се у рад Радне групе Бечке иницијативе за климатске промене.”

,,Нема дилеме да екологија мора да буде један од приоритета носилаца политика, а у Србији она то и јесте, јер се преплиће кроз бројне политике. Такође, сви актери – од појединаца до институција и доносилаца одлука морају да се понашају одговорно”, додала је гувернер Јоргованка Табаковић и истакла да би требало да свака активност буде пажљиво одмерена како би се пронашла одржива решења која ће бити најбоља за наше грађане. ,,Важно је да нађемо праву меру и прави редослед активности и у томе морамо сви да учествујемо. Данашњи догађај јесте прави начин колективног деловања”, закључила је гувернер Јоргованка Табаковић.

Обраћање и презентација гувернера Јоргованке Табаковић доступни су на следећем линку.

Кабинет гувернера