03.12.2021.

Добри економски резултати Србије потврђени и на састанку Пододбора за економска и финансијска питања и статистику – правовремена и снажна реакција била је могућа и због монетарне политике доказано оријентисане на стабилност

У оквиру праћења спровођења обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању, представници Народне банке Србије учествовали су данас на састанку Пододбора за економска и финансијска питања и статистику с представницима Европске уније, током ког су још једном потврђени економски резултати које је Србија постигла у претходном периоду.

Представници Европске уније поновили су оцене из извештаја о напретку Србије за ову годину – Србија је добро одговорила на кризу изазвану пандемијом снажним и адекватним мерама монетарне и фискалне политике. Овакав одговор, према речима представника Европске уније, био је могућ захваљујући томе што је у преткризном периоду бележен висок ниво инвестиција и висок привредни раст, уз смањење незапослености.

Поред тога, оцењено је да је стабилност курса динара према евру значајно допринела укупној стабилности, као и да су повољни услови финансирања знатно подржали привредни раст. Представници Европске уније оценили су да је правовремена и снажна реакција била могућа због монетарне политике доказано оријентисане на стабилност, као и добре фискалне политике, уз очување добре координације политика.

Представници Народне банке Србије подсетили су на то да се према новембарској централној пројекцији очекује да ће се међугодишња инфлација привремено кретати изнад горње границе циља (3 ± 1,5%) до средине наредне године, када ће се, као резултат очекиваног смањења од другог тромесечја 2022, најпре вратити у те границе, а затим и у доњи део циљаног распона до краја године, где ће се задржати и у 2023. На такво кретање инфлације утичу више светске цене нафте, примарних пољопривредних производа и непрерађене хране, као и застоји у глобалним ланцима снабдевања и трошкови транспорта. Слабљење ефекта ових фактора очекује се од средине наредне године, као и њихово готово целокупно ишчезавање до краја 2022.

Базна инфлација је остала ниска и стабилна, чему знатно доприносе релативна стабилност девизног курса и усидреност инфлационих очекивања финансијског сектора и привреде.

Представници Европске уније упознати су и са изгледима за предстојећи период. У условима снажног инвестиционог циклуса, очекује се раст учешћа фиксних инвестиција у бруто домаћем производу на 26% у средњем року. Такође, извоз робе и услуга ове године биће преко 28 милијарди евра, што је највиши ниво који је Србија до сада постигла. Поред тога, остварена је и највиша стопа запослености икада забележена, упркос пандемији.

Осим разматрања актуелних макроекономских кретања и изгледа Србије, представници Европске уније констатовали су да су сва преговарачка поглавља којима Народна банка Србије руководи, другонадлежна је или има веома значајну улогу, а која су тема овог Пододбора, отворена. Реч је о поглављима 17 – Економска и монетарна политика, 4 – Слободно кретање капитала, 18 – Статистика и 32 – Финансијска контрола.

У остатку дана представници Народне банке Србије учествоваће у дискусији о осталим темама Пододбора за економска и финансијска питања и статистику.

Центар за сарадњу са домаћим и међународним институцијама и финансијским организацијама