03.12.2021.

Dobri ekonomski rezultati Srbije potvrđeni i na sastanku Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku – pravovremena i snažna reakcija bila je moguća i zbog monetarne politike dokazano orijentisane na stabilnost

U okviru praćenja sprovođenja obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, predstavnici Narodne banke Srbije učestvovali su danas na sastanku Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku s predstavnicima Evropske unije, tokom kog su još jednom potvrđeni ekonomski rezultati koje je Srbija postigla u prethodnom periodu.

Predstavnici Evropske unije ponovili su ocene iz izveštaja o napretku Srbije za ovu godinu – Srbija je dobro odgovorila na krizu izazvanu pandemijom snažnim i adekvatnim merama monetarne i fiskalne politike. Ovakav odgovor, prema rečima predstavnika Evropske unije, bio je moguć zahvaljujući tome što je u pretkriznom periodu beležen visok nivo investicija i visok privredni rast, uz smanjenje nezaposlenosti.

Pored toga, ocenjeno je da je stabilnost kursa dinara prema evru značajno doprinela ukupnoj stabilnosti, kao i da su povoljni uslovi finansiranja znatno podržali privredni rast. Predstavnici Evropske unije ocenili su da je pravovremena i snažna reakcija bila moguća zbog monetarne politike dokazano orijentisane na stabilnost, kao i dobre fiskalne politike, uz očuvanje dobre koordinacije politika.

Predstavnici Narodne banke Srbije podsetili su na to da se prema novembarskoj centralnoj projekciji očekuje da će se međugodišnja inflacija privremeno kretati iznad gornje granice cilja (3 ± 1,5%) do sredine naredne godine, kada će se, kao rezultat očekivanog smanjenja od drugog tromesečja 2022, najpre vratiti u te granice, a zatim i u donji deo ciljanog raspona do kraja godine, gde će se zadržati i u 2023. Na takvo kretanje inflacije utiču više svetske cene nafte, primarnih poljoprivrednih proizvoda i neprerađene hrane, kao i zastoji u globalnim lancima snabdevanja i troškovi transporta. Slabljenje efekta ovih faktora očekuje se od sredine naredne godine, kao i njihovo gotovo celokupno iščezavanje do kraja 2022.

Bazna inflacija je ostala niska i stabilna, čemu znatno doprinose relativna stabilnost deviznog kursa i usidrenost inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede.

Predstavnici Evropske unije upoznati su i sa izgledima za predstojeći period. U uslovima snažnog investicionog ciklusa, očekuje se rast učešća fiksnih investicija u bruto domaćem proizvodu na 26% u srednjem roku. Takođe, izvoz robe i usluga ove godine biće preko 28 milijardi evra, što je najviši nivo koji je Srbija do sada postigla. Pored toga, ostvarena je i najviša stopa zaposlenosti ikada zabeležena, uprkos pandemiji.

Osim razmatranja aktuelnih makroekonomskih kretanja i izgleda Srbije, predstavnici Evropske unije konstatovali su da su sva pregovaračka poglavlja kojima Narodna banka Srbije rukovodi, drugonadležna je ili ima veoma značajnu ulogu, a koja su tema ovog Pododbora, otvorena. Reč je o poglavljima 17 – Ekonomska i monetarna politika, 4 – Slobodno kretanje kapitala, 18 – Statistika i 32 – Finansijska kontrola.

U ostatku dana predstavnici Narodne banke Srbije učestvovaće u diskusiji o ostalim temama Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku.

Centar za saradnju sa domaćim i međunarodnim institucijama i finansijskim organizacijama