Биографија гувернера Јоргованке Табаковић

jub_jt

Јоргованка Табаковић је рођена 21. марта 1960. године у Вучитрну. Од 1981. до 1989. године радила је као професор економских предмета у Средњој економској школи у Приштини. Наредне две године обављала је послове финансијског директора у трговинској кући „Грмија”.

Почетком 1992. године прелази у Приштинску банку а. д. у систему Београдске банке на место заменика директора. На пословима у банкарству остаје до 1999. године. Исте године засновала је радни однос у Предузећу за телекомуникације „Телеком Србија” а. д., у којем је била до тренутка ступања на функцију гувернера.

Магистрирала је 1999. године на тему „Реформа банкарског система Југославије” на Економском факултету у Приштини, а 2008. године поднела је пријаву докторске дисертације под називом „Инструменти централне банке – домети и ограничења на примеру Републике Србије”. Докторску дисертацију одбранила је маја 2011. године.

Бирана је за народног посланика у шест сазива Народне скупштине Републике Србије – три пута од 1993. до 2000. године и још три пута од 2007. до 2012. године. У два мандата је била председник Одбора за финансије Народне скупштине Републике Србије. Од марта 1998. године до октобра 2000. године обављала је функцију министра за економску и власничку трансформацију у Влади Републике Србије.

У 2018. години објављена је њена књига „Монетарна политика – нема коначних победа”, у 2020. години књига „Моји одговори – прилог историји банкарства Србије у 21. веку”, а у 2021. години „Тачка преокрета – у равнотежи је кључ успеха”. Током 2006. и 2007. године била је ангажована као предавач на Факултету за менаџмент у Новом Саду.

Од августа 2012. обавља функцију гувернера Народне банке Србије. Народна скупштина Републике Србије у јуну 2018. године изабрала ју је на место гувернера у новом шестогодишњем мандату од августа 2018, и то на предлог Александра Вучића, председника Републике Србије.

Удовица је, мајка троје деце: Иване, Милене и Николе.

Због доприноса расту и стабилизацији српске економије, угледни месечник The Banker, британски магазин у власништву Financial Times-а, с готово стогодишњом традицијом, прогласио је гувернера Јоргованку Табаковић за најбољег гувернера на светском нивоу и за најбољег европског гувернера за 2020. годину.

Мандат гувернера Јоргованке Табаковић препознатљив je не само по ценовној и финансијској стабилности већ и по томе што је она постигнута тако да додатно доприноси одрживом убрзању раста и извоза, повећању профитабилности и инвестиција у привреди, и посебно значајном – повећању запослености. Инфлација је с двоцифрених нивоа спуштена на ниво упоредив с развијеним земљама, а грађанима и привреди обезбеђен је дуг период ниских каматних стопа. Народна банка Србије с Јоргованком Табаковић на челу успоставила је и очувала релативну стабилност динара према евру. То је био и један од важних чинилаца за постизање ниске и стабилне инфлације и стабилног финансијског система Србије упркос бројним изазовима које је донела вишедимензионална криза на глобалном нивоу.

jub_jt_b