22.05.2015.

Улога централних банака у процесу приступања Европској унији – међународна конференција у Народној банци Србије

Народна банка Србије ће 27. и 28. маја организовати међународну конференцију на тему „Економско управљање у Европи и процес приступања Европској унији: која је улога централних банака“. Конференција се организује у сарадњи с Немачком организацијом за међународну сарадњу (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH – GIZ), која у име немачког Савезног министарства за економски развој и сарадњу континуирано подржава Републику Србију путем многобројних билатералних и регионалних пројеката.

Овај скуп, који ће се одржати у Народној банци Србије, окупиће гувернере централних банака Црне Горе и Албаније, вицегувернере централних банака Босне и Херцеговине, Македоније, Словеније и Турске, друге представнике централних банака земаља кандидата и потенцијалних кандидата за чланство у Европској унији, као и представнике Европске централне банке, Европске комисије и надлежних институција Републике Србије. Конференцију ће отворити Јоргованка Табаковић, гувернер Народне банке Србије, a на скупу ће, поред осталих, излагати и Душан Вујовић, министар финансија, и Јадранка Јоксимовић, министар без портфеља задужен за европске интеграције.

Светска економска криза указала је на снажну међузависност земаља Европске уније и земаља у њиховом окружењу и истакла значај унапређења постојећих структура координације економских политика. У том контексту, ново економско управљање у Европској унији утиче и на земље кандидате за чланство у Европској унији, као интегрални део процеса приступања. Изазови с којима се суочавају централне банке постали су сложенији, а њихова улога у процесу приступања Европској унији израженија и значајнија. Циљ ове конференције је да подстакне сарадњу и дијалог централних банака држава кандидата и потенцијалних кандидата у нашем региону ради сагледавања заједничких дилема и размене искустава.

Кабинет гувернера