21.10.2024.

Резултати анкете о инфлационим очекивањима

Према резултатима септембарске анкете агенције Нинамедија, инфлациона очекивања финансијског сектора за годину дана унапред благо су повећана у односу на претходну анкету и износе 3,75% (3,5% у августу), али се и даље налазе унутар граница циља Народне банке Србије. Очекивања добијена на основу анкете агенције Блумберг из октобра нижа су и износе 3,4%.

Очекивана инфлација представника привреде за годину дана унапред према анкети агенције Нинамедија непромењена је и износи 5,0%, што је вредност око које се краткорочна очекивања привреде крећу већи део године.

Очекивања финансијског сектора за две године унапред смањена су са 3,3% у августу на 3,2% у септембру, док су очекивања за три године унапред у септембру остала непромењена, на нивоу од 3,0%, на основу чега се може закључити да представници финансијског сектора у средњем року очекују да ће се инфлација стабилизовати око циљане вредности Народне банке Србије. Средњорочна инфлациона очекивања привреде за две и три године унапред благо су повећана, на 5,0% у септембру, чиме су се изједначила с краткорочним очекивањима.

Ради транспарентне комуникације с јавношћу, Народна банка Србије од маја 2015. редовно месечно извештава о инфлационим очекивањима финансијског сектора, привреде, синдиката и становништва. Извештај о резултатима анкете о инфлационим очекивањима и пратећи материјали (временске серије, методологија истраживања и анкетни упитник) доступни су на интернет страници Народне банке Србије у одељку Публикације.

Сектор за економска истраживања и статистику