19.07.2024.

Резултати анкете о инфлационим очекивањима

Према резултатима јунске анкете агенције Нинамедија, инфлациона очекивања представника финансијског сектора за годину дана унапред износила су 3,7%, што представља смањење у односу на мајску анкету (3,9%) и наставак приближавања централној вредности циља Народне банке Србије. Нешто нижа инфлациона очекивања бележе се када је реч о анкети агенције Блумберг, где за јул она износе 3,5%.

Очекивања привреде за годину дана унапред у претходна четири месеца стабилизовала су се на нивоу од 5,0%, забележивши пад са 6,0% у фебруару.

Средњорочна инфлациона очекивања финансијског сектора за две и три године унапред налазе се на нивоу централне вредности циља Народне банке Србије од 3,0%, након што су очекивања за две године унапред смањена са 3,2%, колико су износила у мају. Очекивана инфлација за две године унапред код привредника у јуну је износила 5,0%, док је за три године унапред на нижем нивоу – 4,5%.

Резултати анкете о очекивањима финансијског сектора и привреде указују на то да оба сектора очекују додатно ублажавање инфлаторних притисака у наредном периоду.

Ради транспарентне комуникације с јавношћу, Народна банка Србије од маја 2015. редовно месечно извештава о инфлационим очекивањима финансијског сектора, привреде, синдиката и становништва. Извештај о резултатима анкете о инфлационим очекивањима и пратећи материјали (временске серије, методологија истраживања и анкетни упитник) доступни су на веб-страници Народне банке Србије у одељку Публикације.

 

Сектор за економска истраживања и статистику