06.06.2024.

Веома успешна аукција еврообвезница Републике Србије – инвеститори показали изузетно интересовање

Република Србија је данас на међународном финансијском тржишту још једном успешно реализовала емисију десетогодишњих доларских одрживих еврообвезница (Sustainability Bond), односно обвезница чија ће средства бити коришћена за одрживе пројекте у области зелене агенде и социјално одговорних активности.

Продате су хартије у укупном износу од 1,5 милијарди долара, док је тражња инвеститора током дана била вишеструко већа – премашила је износ од 6,5 милијарди долара.

Обимна тражња међународних инвеститора за еврообвезницама Републике Србије представља јасну потврду њиховог поверења у дугорочно здраве и одрживе економске показатеље наше земље. Након емисије првих „зелених” еврообвезница Србије на међународном тржишту 2021. године, ово је друга хартија са ознаком ESG (Environmental, Social, and Governance), коју емитује наша земља.

С обзиром на присутну неизвесност на међународним тржиштима, пре свега узроковану геополитичким факторима, али и неизвесношћу на пољу глобалних инфлационих изгледа (због којих су каматне стопе у међународном окружењу још увек релативно високе), данашња емисија еврообвезница Републике Србије може се окарактерисати као веома успешна, нарочито ако се имају у виду следећи параметри:
– Изузетно висока тражња инвеститора (премашила 6,5 милијарди долара) – преко четири пута већа од номиналне вредности продатих еврообвезница, при чему је интересовање показало неколико стотина инвеститора из целог света (САД, Велике Британије, Европе и Азије), који су доставили преко 250 понуда;
– Смањење трошкова финансирања (захтеване стопе приноса инвеститора) током аукције за 40 базних поена (0,40 процентних поена), што је знатније смањење у поређењу са упоредивим еврообвезницама земаља у развоју, емитованих од почетка ове године (32,5 базних поена);
– Међународни инвеститори су били спремни да прихвате и нижу стопу на српске хартије од фер вредноване (негативан износ премије за нову емисију), односно да пристану на нижу стопу од оне на коју указују тржишна кретања, за разлику од земаља у региону, код којих су захтевали додатни принос за нову емисију. Доларским еврообвезницама које доспевају само једну годину (2033. године) пре данас емитованих (2034. године) данас се трговало на секундарном тржишту уз стопу приноса до доспећа од око 6,25%.

„Интересовање које су најугледнији инвеститори данас показали за еврообвезницама наше земље, упркос амбијенту високе неизвесности присутне у свету већ дуже време, представља најбољу потврду поверења које међународни улагачи имају према економији наше земље, али и континуитету у спровођењу одговарајућих економских политика”, истакла је гувернер Јоргованка Табаковић.

Снажна тражња инвеститора омогућила је да представници делегације Републике Србије у разговору са инвеститорима додатно смање трошкове финансирања (снизе каматну стопу) за 0,4 процентна поена (тзв. tightening), чиме је коначна стопа приноса била знатно нижа у односу на смернице с почетка аукције. Чак и након најаве смањења каматне стопе, које је уобичајено праћено приметнијим смањењем тражње инвеститора, то данас није био случај. Снажна и одржива тражња инвеститора омогућила нам је да смањење стопе приноса током дана буде знатно обимније у поређењу с просечним смањењем које су постигле упоредиве земље из региона од почетка ове године, а које је износило око 0,32 процентна поена.

„У интензивним разговорима са инвеститорима у претходним данима, у више наврата смо истицали одличне економске показатеље наше земље, рекордно високе девизне резерве, резерве фискалне и монетарне ликвидности, као и нашу посвећеност очувању континуитета у спровођењу одговарајућих економских политика, а у циљу очувања макроекономске стабилности, која је била основни разлог високе отпорности наше економије на шокове из међународног окружења.

Међународни инвеститори су нас упознали с врло позитивним ставовима када је наша економија у питању, неретко констатујући да, према њиховом мишљењу, показатељи Србије указују на то да наша земља већ сада заслужује да буде део земаља инвестиционог ранга. Такве ставове су потврдили и данас својом снажном тражњом”, навела је гувернер Јоргованка Табаковић.
Као и у случају претходних емисија доларских еврообвезница, а с циљем смањења и девизног и каматног ризика јавног дуга, показујући одговорност за његову одрживост, Република Србија је закључила и хеџинг трансакције. Таквим трансакцијама је обавезе по основу емисије доларских еврообвезница одмах конвертовала у обавезе у еврима. Тиме је, поред смањења изложености девизном ризику кретања долара према евру, смањен и фактички трошак задуживања Републике Србије, тако да он након хеџинга за еврообвезницу износи 4,75%. Ово је изузетан резултат, ако се имају у виду стопе које су упоредиве земље с рејтингом инвестиционог ранга, попут Румуније, недавно оствариле приликом својих емисија еврообвезница (за осмогодишње обвезнице купонска стопа – 5,25% и за тринаестогодишње – 5,625%).

Делегације Народне банке Србије и Министарства финансија обавиле су у претходним данима низ успешних разговора с међународним инвеститорима и финансијским институцијама, захваљујући чему је на данашњој аукцији интересовање за српским еврообвезницама показало на стотине еминентних инвеститора из целог света, чиме је постигнута значајна диверсификација инвеститорске базе.

„Посебно радује чињеница да је емисија још једног одрживог инструмента наше земље на међународном тржишту реализована уз снажну тражњу међународних инвеститора. Поред поверења у добре економске перформансе, тиме показују да верују и у успешну реализацију одрживих циљева, пројеката и планова које на овом пољу има држава Србија”, закључила је гувернер Јоргованка Табаковић.

Кабинет гувернера