17.05.2024.

Продубљивање сарадње Народне банке Србије и Народне банке Мађарске путем размене искустава на теме озелењавања монетарне политике и финансијског система

У оквиру друге фазе регионалног IPA пројекта „Програм јачања капацитета централних банака Западног Балкана с циљем њихове интеграције у Европски систем централних банака”, Народна банка Србије започела је реализацију билатералне мере са експертима из Народне банке Мађарске (Magyar Nemzeti Bank) у области озелењавања монетарне политике и финансијског система. У претходним годинама централна банка Мађарске постала је снажан заговорник активног пружања подршке зеленој транзицији финансијског система како у својој комуникацији, тако и спровођењем мера и употребом инструмената из своје надлежности. Народна банка Србије активно је укључена у дискусије и анализу трендова на ове теме учешћем у међународној групацији централних банака и регулаторних тела познатијег као Мрежа за озелењавање финансијског система (Network for Greening the Financial System – NGFS).

Прва експертска мисија мађарске централне банке одржана је 16. и 17. маја у просторијама Народне банке Србије. Том приликом, стручњаци двеју централних банака из области монетарне економије, финансијских тржишта, управљања девизним резервама и супервизије банкарског сектора имали су прилику да размене мишљења, аргументе и ставове о веома актуелној теми у свету финансија последњих година – зеленог односно одрживог финансирања и улоге централних банака у том процесу. На тај начин додатно је учвршћена сарадња колега из Народне банке Србије с колегама из Народне банке Мађарске, централних банака двеју земаља које међународна инвестициона јавност сматра упоредним (peer) земљама.

Експерти из Народне банке Мађарске представили су колегама из Народне банке Србије своја искуства у погледу начина интеграције климатских циљева у мандат централне банке, инструменте монетарне политике и управљање девизним резервама. Поред тога, представљене су и друге активности које централна банка Мађарске предузима како би пружила подршку зеленој економској транзицији, као што су различити едукативни пројекти и учешће у финансирању пошумљавања.

„Веома сам поносна на ширење сарадње које експерти из Народне банке Србије промовишу с колегама из упоредних централних банака региона и света, које имају сличне циљеве и мандате. Оваквим и сличним иницијативама и разменом искустава имамо бољи увид у веома актуелне теме и постижемо синергетски ефекат у анализирању трендова у свету монетарне политике и финансија. Народна банка Србије активно прати дешавања у области зеленог финансирања и разговара на те теме с домаћим банкама и релевантним домаћим и међународним институцијама и наставиће да, у оквиру својих надлежности, подржава одговорно финансирање и пројекте који треба да допринесу економском развоју на одрживим основама”, истакла је поводом ове посете гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.

Током дводневних сесија говорило се о глобалном утицају климатских промена са економског, технолошког, социјалног и геополитичког аспеката, као и о неопходности укључивања свих субјеката на домаћем и међународном нивоу у процес заштите животне средине и развијања одрживих и социјално одговорних система. Са становишта централних банака, физички и транзициони ризици повезани с климатским променама важни су пре свега због њиховог утицаја на инфлацију и финансијску стабилност као основне циљеве већине централних банака. Представници двеју централних банака дискутовали су о могућим начинима подршке зеленој агенди и укључивања централних банака активностима и функцијама из њихове надлежности у оквиру монетарне политике, супервизије банкарског система и управљања девизним резервама.

Заједно смо констатовали да је ублажавање климатских ризика веома важан глобални изазов, чије решавање захтева посебну пажњу и ангажовање, али и опрезност због бројних изазова с којима се глобални финансијски систем суочава на пољу зелене трансформације. Размена знања и искуства с мађарским колегама од изузетног је значаја, с обзиром на то да се ради о упоредивој централној банци земље у развоју, која има своју валуту и која се налази у режиму циљања инфлације. С великом пажњом приступићемо и наставку реализације билатералне мере у области озелењавања монетарне политике и финансијског система с колегама из централних банака Мађарске и Италије.

Реализација овог пројекта, који се финансира средствима претприступних фондова Европске уније, а који спроводи Бундесбанка, заједно са 19 националних централних банака Европског система централних банака и Европском централном банком, започела је у септембру 2022. године и трајаће до септембра 2025. године. Циљ програма је даље јачање институционалних капацитета крајњих корисника – централних банака Западног Балкана, посебно у виду унапређења њихових аналитичких алата и политика, као и преношење најбољих међународних и европских стандарда. Током трајања пројекта спроводи се интензиван регионални програм обуке и сарадње о кључним питањима централног банкарства и супервизије, с посебним фокусом на области борбе против прања новца, контроле банака, финансијске стабилности, заштите корисника финансијских услуга, финансијске инклузије, санације банака, комуникације, финансијских тржишта, информационе технологије, истраживања монетарне политике, платних система, статистике, европских интеграција, политике управљања, рачуноводства и интерне ревизије.

Билатерална мера посвећена области озелењавања монетарне политике и финансијског система спровешће се у оквиру три мисије, а поред централне банке Мађарске, у њеној реализацији учествоваће и експерти из Банке Италије.

Кабинет гувернера