27.03.2024.

IPS НБС систем и даље окосница дигиталних плаћања

Прошле године у Републици Србији извршено је 67 милиона инстант плаћања, што је за четвртину више него у 2022. години. Већ крајем октобра прошле године достигнут је обим плаћања од 53,5 милиона, што је број који је забележен током целе 2022. године.

Инстант плаћања грађани Србије извршавају путем сервиса које пружа IPS систем Народне банке Србије. Да их је све више, сведочи и просечан дневни број од 183.460 плаћања, који је за готово 37 хиљада виши него у 2022. години. Постављен је и нови рекорд дневног броја извршених плаћања – 29. децембра, када су извршена 370.462 плаћања.

Поред основне могућности слања инстант трансфера одобрења било ком примаоцу с текућим рачуном у банци, IPS НБС платни систем омогућава и плаћања:

  • рачуна за месечне обавезе према пружаоцима комуналних и других услуга скенирањем јединственог IPS QR кôда одштампаног на рачуну/фактури;
  • на физичким и интернет продајним местима путем метода IPS skeniraj и IPS pokaži;
  • методом плаћања IPS skeniraj на интернет продајном месту, којим се путем deep link технологије плаћање извршава у неколико кликова;
  • коришћењем услуге Prenesi – одређеном ознаком примаоца средстава, тј. бројем мобилног телефона;1
  • на сајту Народне банке Србије доступни су и сервиси Генератор и Валидатор, којима је омогућено генерисање (техничка припрема) IPS QR кôда, као и валидација (техничка провера) већ припремљеног IPS QR кôда.

Током прошле године још две банке на домаћем тржишту омогућиле су својим корисницима инстант плаћање на продајним местима, док је једна обезбедила и плаћање рачуна скенирањем јединственог IPS QR кôда. Крајем године су још две банке увеле услугу IPS плаћања на интернету. Подсећамо и да је у првој половини 2023. године омогућено и коришћење инстант плаћања на појединим трафикама у Београду.

Када је реч о услузи Prenesi, наставља се раст броја регистрованих корисника, који је на крају 2023. године износио 345 хиљада. Више информација о начину регистрације и другим предностима доступно је у рубрици Корисно је да знате – услуга Prenesi.

Подсећамо грађане и на то да се тачно и правовремено могу информисати о инстант плаћању и његовим предностима као најсавременијем и најбржем облику плаћања путем интернет презентације – IPS (Инстант плаћања Србије), на страници https://ips.nbs.rs.

Графички преглед података у вези с пружањем платних услуга и издавањем електронског новца за период 2022–2023. године доступан је на интернет презентацији Народне банке Србије у делу за статистику платног система.


[1] У тренутку објављивања саопштења девет банака пружа услугу Prenesi. Банке које пружају ову услугу могу се пронаћи на линку https://ips.nbs.rs/pregled-usluga.

Сектор за платни систем