06.03.2024.

Говор гувернера Јоргованке Табаковић на отварању конференције „Инстант плаћања, глобална инспирација“

Поштоване даме и господо,

Данас, на прагу нове ере, окупљамо се на конференцији под називом „Инстант плаћања, глобална инспирација”, да заједно прихватимо будућност иновативних начина плаћања, која нам убрзано долази. Као гувернер Народне банке Србије, имам не само част и привилегију већ и дубоко личну одговорност да отворим овај скуп, који je одраз наше заједничке посвећености стварању инклузивнијег, приступачнијег и ефикаснијег економског окружења.

За развој привреде и платног екосистема од кључне важности су стабилни и предвидиви услови пословања, који се огледају у кретању макроекономских индикатора. Упркос изазовима које носи глобална неизвесност, Народна банка Србије је пажљиво одмеравала своје одлуке, постепено пооштравала монетарну политику у борби са инфлацијом, користећи све расположиве инструменте и доприносећи на тај начин очувању укупне макроекономске стабилности у земљи. Без обзира на вишедимензионалну кризу – на пандемију, енергетску кризу и ситуацију у Украјини, чак и у условима када се многе развијене земље боре с рецесијом, успели смо да очувамо привредни раст и повећамо запосленост. Након достизања врхунца у марту прошле године, инфлација се од тада налази на стабилној опадајућој путањи и наставак њеног смањења очекујемо и у наредном периоду. Паду инфлације у великој мери је допринела монетарна политика одмереним, али правовременим повећањем каматних стопа, што је повољно утицало и на стабилизацију инфлационих очекивања. Почетком прошле године, када су бележене двоцифрене стопе инфлације, истицала сам да ће она крајем 2023. бити на двоструко нижем нивоу, а то се и остварило. Снажан пад инфлације је настављен и у овој години. У јануару је међугодишња инфлација додатно смањена, на 6,4%, што је било у потпуности у складу с нашим nowcast моделом. Наша је процена да је у фебруару инфлација додатно успорила, на око 5,5% међугодишње. Настављамо са опрезним анализама домаћих и међународних фактора, спремни да додатно делујемо ако то буде потребно.

Народна банка Србије је више од деценије одржавала стабилност девизног курса правовременим и објективним интервенцијама на девизном тржишту у оба смера, чиме је допринела не само нижој базној инфлацији већ и очувању поверења у пословно и инвестиционо окружење. Стабилан курс је кључни елемент монетарне и финансијске стабилности у Србији и има важну улогу у стварању повољног окружења за привреднике и грађане. Високе девизне резерве темељ су отпорности земље на међународне поремећаје, чему ће Народна банка Србије и даље остати посвећена, чувајући стабилност динара према евру као основ макроекономске стабилности.

Својим активностима обезбедили смо поузданост рада свих шест платних система чији смо оператор, као и сигурност и ефикасност извршавања платних трансакција у тим системима.

У овом тренутку инстант плаћање се, поред стандардног преноса новца с рачуна на рачун, обавља и скенирањем НБС IPS QR кôда, на физичким и интернет продајним местима и преношењем новца путем броја мобилног телефона. Грађанима и привреди обезбедили смо изузетно једноставан модел плаћања рачуна за месечне обавезе – скенирањем НБС IPS QR кôда апликацијама мобилног банкарства с рачуна које издају пружаоци комуналних и других услуга. Омогућили смо да се инстант плаћања на продајним местима обављају различитим методама („IPS pokaži”, „IPS skeniraj”). Тиме смо трговцима дали шансу да на својим продајним местима имају савремен инструмент плаћања, који им обезбеђује располагање новцем за неколико секунди и по нижим накнадама, као и самосталну припрему решења која одговарају њиховим потребама. Грађанима смо омогућили да једноставно – путем апликација за мобилно банкарство извршавају инстант плаћања уношењем само броја мобилног телефона регистрованог примаоца плаћања или одабиром корисника из именика, без потребе да памте шаблоне, записују или уносе број рачуна примаоца плаћања.

Другим речима, не бавимо се само новцем у најосновнијем облику, што је традиционално задатак институција попут наше, већ убрзавамо и модернизујемо финансијску будућност наше земље, и то тако да баш сваки грађанин има прилику да учествује у дигиталној економији с лакоћом и сигурношћу.

Сећам се дана када су прве идеје о инстант плаћањима биле само скице на папиру, сан о бржем и сигурнијем плаћању за сваку ситуацију. Те скице одавно су постале стварност Републике Србије и део наших свакодневних навика. Могућности безготовинских плаћања, које ћемо разматрати на овој конференцији, одражавају нашу жељу и одлучност да наставимо да превазилазимо просечну брзину позитивних промена у свету, јер смо показали да то умемо. Оно што радимо представља и путоказ – пример смо за многе земљe у свету. Народна банка Србије добија комплименте од институција као што су Европска централна банка, Међународни монетарни фонд и Светска банка, а позиве да он нас науче тражиле су бројне земље с различитих континената и помагали смо им.

У светлу мудрих речи које нам је оставио Сенека: „Ако неко не зна куда плови, ниједан ветар није повољан”, размишљам о путовању на ком се нашла Народна банка Србије. Ова мисао одражава суштину наших настојања: имати јасну визију и циљ пред собом. Управо та јасноћа правца омогућила је да сваки изазов претворимо у прилику, а сваки напор у корак ка успеху. Било је потребно време, стрпљење и непоколебљива посвећеност да се постигне оно што имамо данас – Србију на мапи светских лидера у примени иновација.

У дигиталном свету, где се границе бришу брже него икада, наша одговорност према грађанима Србије јесте да паметно користимо развој технологије. Да интегришемо нове шансе и подижемо стандард безбедности и поузданости у финансијској размени.

Иновација је оно што разликује лидера од следбеника. Сви ми овде присутни имамо прилику да мењамо ствари и уводимо нове производе и сервисе, уз шта руку под руку иде и одговорност.
Смањењем међубанкарских накнада директно смо утицали на смањење трошкова за трговце и олакшали њихову одлуку да прихватају платне картице. Поред IPS НБС система, морам посебно истаћи нашу Дину и бројне активности на развоју националног картичног система. Дина је важан стуб независности националног платног система и на здрав начин доприноси исплативости прихватања картичних плаћања, широј доступности платних услуга, уз директан позитивни утицај на даљи економски развој и смањење сиве економије у Србији.

Као централна банка, осећамо повезаност са сваким појединцем чији живот можемо учинити бољим. Међутим, верујем да делимо с вама визију у којој платне услуге нису привилегија, већ право сваког човека. Вековима живимо на просторима где смо често на прекретници, где се одлуке доносе и где се ради у мање или више драматичним оквирима и околностима. И то ће се тешко променити. Увек ће највеће ограничење нашем сутрашњем остварењу бити наше данашње сумње и оклевање. Зато, наставимо напред с јаком вером у себе и своје способности. Лично, одувек сам веровала у снагу иновације и напретка. Моји почеци нису били у свету финансија, већ у срцу образовања, где се најчешће рађа семе за све велике идеје. Страст према знању и учењу води ме и данас, јер сам свесна да једини пут напред води кроз непрестано усавршавање, понекад и упркос променама које будућност наноси.

Зато, док радимо на унапређењу нашег система за инстант плаћања – IPS НБС система, сетимо се и речи Милоша Црњанског: „У будућност треба ићи. У будућност гледају и иду сви срећнији народи.” Нека наш заједнички рад не буде само запис у историји платних иновација. Нека буде светао пример који води генерације које долазе, доказ да, када се удруже визија, иновација и сарадња с преданим радом, нема граница за оно што можемо постићи. Хвала вам што сте данас овде, не само као учесници ове конференције већ као партнери у обликовању те будућности.

Спремна да заједно стварамо боље сутра за Србију, као део света који не гледа у туђа леђа, већ у напредак свог потомства, срдачно вас поздрављам и захваљујем вам се.

Кабинет гувернера