08.12.2022.

Народна банка Србије усвојила прописe у циљу подршке становништву

Народна банка Србије је данас на редовној седници Извршног одбора усвојила следеће прописе:

  • Одлуку о допуни Одлуке о адекватности капитала банке и
  • Одлуку о изменама Одлуке о привременим мерама за банке у циљу олакшавања приступа финансирању физичким лицима.

Наведеним одлукама Народна банка Србије, у условима неопходног заоштравања монетарне политике, показује одлучност да са становишта својих законских овлашћења пружи подршку грађанима у тренутним околностима и истовремено очува стабилност банкарског сектора.

Континуираним креирањем подстицајног амбијента банкама је омогућено да дужницима којима је то заиста потребно обезбеде неопходне олакшице, а клијенти који имају тешкоће у отплати кредита треба да у непосредној комуникацији с пословним банкама уговоре оптимално решење којим ће превазићи проблеме.

Одлуком о допуни Одлуке о адекватности капитала банке банкама је омогућено да, без утицаја на свој капитал, физичким лицима који су у финансијским потешкоћама реструктурирају потраживање по основу одобреног потрошачког, готовинског или другог сличног кредита на три године дужу рочност од важећих регулаторних решења. То значи да ће банка дужнику који се суочава с проблемима у измиривању обавеза моћи несметано да продужи рок за отплату ове врсте кредита тако да тај рок за готовинске и потрошачке кредите буде краћи од девет година, а за потрошачке кредите за куповину моторних возила краћи од 11 година. У оквиру ових рокова, дужнику ће моћи да се одобри уступак у отплати потраживања, без обзира на степен његове кредитне задужености у тренутку реструктурирања.

Описане уступке банке ће моћи да спроводе и на своју иницијативу уз пристанак дужника, и поступајући по образложеном захтеву дужника, након којег банка оцени да постоје посебне околности које су утицале на погоршање финансијског положаја дужника и тиме на могућност да он уредно измирује своје обавезе према банци. Рок у којем дужник може поднети захтев банци за одобравање реструктурирања по новим правилима није ограничен, али се реструктурирање на овај начин може спровести само једном.

Иако је реч о могућности, а не и обавези за банку, овим прописом Народна банка Србије подстакла је банке да грађанима којима је то заиста потребно изађу у сусрет и у заједничком интересу уговорних страна помогну дужницима да лакше измире своја дуговања и превазиђу изазове с којима се суочавају.

Ова одлука ступиће на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику РС”.

Одлуком о изменама Одлуке о привременим мерама за банке у циљу олакшавања приступа финансирању физичким лицима продужена је примена мере усмерене на олакшавање услова отплате стамбених кредита грађанима, што значи да банке и током целе наредне године дужницима могу понудити олакшице у виду продужавања рока отплате стамбених кредита за најдуже пет година, а да се то продужење не одрази на регулаторни третман потраживања. На овај начин банке се даље подстичу да продуже рок отплате стамбених кредита за додатних пет година у односу на иницијално уговорену рочност, што у тренутним околностима раста стопе EURIBOR у кратком року може смањити притисак на кориснике стамбених кредита с варијабилним каматним стопама и спречити раст проблематичности стамбених кредита.

Поред наведеног, овом одлуком наставља се подршка олакшаном приступу финансирању физичким лицима и у 2023. години.

Кабинет гувернера