07.10.2022.

Могуће трговање валутама Уједињених Арапских Емирата (дирхам) и Републике Северне Македоније (денар) од 1. новембра 2022; хрватска куна од 1. јануара 2023. искључена с курсних листа

Извршни одбор Народне банке Србије је на седници одржаној 6. октобра донео Одлуку о изменама и допунама Одлуке о врстама девиза и ефективног страног новца које се купују и продају на девизном тржишту. Најзначајније новине ове одлуке су следеће:

  • На листу валута којима се тргује на девизном тржишту Републике Србије укључују се две нове валуте: валута Уједињених Арапских Емирата – дирхам и валута Републике Северне Македоније – денар;
  • Валута Републике Хрватске – куна брише се с листе валута којима се тргује на девизном тржишту Републике Србије.

Одлука ступа на снагу 1. новембра 2022. године, осим одредби о брисању хрватске куне с листе валута којима се тргује на домаћем девизном тржишту, које ступају на снагу 1. јануара 2023. године, када ће Република Хрватска приступити зони евра.

При доношењу одлуке о увођењу дирхама на листу валута којима се тргује на домаћем девизном тржишту, Народна банка Србије се руководила конкретним потребама привредних субјеката и потенцијалима економске и других видова сарадње, имајући у виду значај који би увођење дирхама на ову листу имало за даљу сарадњу наше две земље, пре свега у смислу додатних олакшица за инвестирање и пословање домаћих компанија и компанија из Уједињених Арапских Емирата, као и за промоцију наше земље у Уједињеним Арапским Емиратима.

При доношењу одлуке о укључивању македонског денара на листу валута којима се тргује на домаћем девизном тржишту, Народна банка Србије се руководила развијеном економском и другим видовима сарадње Републике Србије и Републике Северне Македоније, али и потенцијалима за даљи развој ове сарадње, нарочито након покретања иницијативе „Отворени Балкан”. Будући да ова иницијатива представља одговор на захтеве привреде и реалног сектора и подршку постојећим регионалним иницијативама, увођење македонског денара на листу валута којима се може трговати у Републици Србији требало би да олакша остварење дефинисаних циљева иницијативе.

Одлука о брисању хрватске куне с листе валута којима се тргује на домаћем девизном тржишту донета је узимајући у обзир улазак Републике Хрватске у зону евра од 1. јануара 2023. године, чиме своју националну валуту замењује евром.
Ступањем на снагу Одлуке, Народна банка Србије ће од 1. новембра 2022. године почети са објављивањем курсне листе за званични средњи курс динара и курсне листе за девизе на којима ће бити укључени и курсеви динара према дирхаму и македонском денару, док ће курс динара према хрватској куни бити искључен од 1. јануара 2023. године.

Сходно наведеном, грађани ће хрватску куну за динаре у мењачницама и банкама у Републици Србији моћи да замене до краја 2022. године, након чега ће замена бити могућа искључиво код одређених институција у Републици Хрватској.

Кабинет гувернера