05.08.2022.

Expobank a.d. Beograd омогућила својим корисницима извршавање трансакција путем Међународног и Међубанкарског клиринг система у девизама Народне банке Србије

На основу одобрења Народне банке Србије Expobank a.d. Beograd се 5. 8. 2022. године укључила у Међународни и Међубанкарски клиринг систем у девизама НБС, чиме је својим клијентима омогућила бржу и јефтинију реализацију девизних трансакција према учесницима у наведеним системима. Народна банка Србије је оператор Међународног и Међубанкарског клиринг система у девизама (више информација о ММК системима НБС) који учесницима омогућава реализацију трансакција у девизама за своје клијенте – становништво и привреду – у оквиру истог дана у којем је трансакција иницирана, уз минималне трошкове.

Тренутно, у Међународном и Међубанкарском клиринг систему у девизама поред Народне банке Србије учествује дванаест банака са седиштем у Републици Србији, као и шест банака из Републике Босне и Херцеговине, на основу Споразума о клирингу међубанкарских и међународних плаћања закљученог између Народне банке Србије и Централне банке Босне и Херцеговине (списак учесника у ММК системима НБС).

Кабинет гувернера