02.02.2022.

Плаћање на интернету додиром екрана, без остављања осетљивих података о платном инструменту – „IPS skeniraj”

Народна банка Србије је у сарадњи с банкама учесницима у систему IPS НБС наставила да уводи иновативна решења за извршавање инстант плаћања. Унапређен је постојећи метод плаћања на интернет продајним местима – поред скенирања IPS QR кôда трговца, од данас се плаћање на интернету може обавити и кликом у мобилном интернет претраживачу путем технологије deep link.

Све што је неопходно да корисници ураде јесте да на интернет сајту трговца којем приступају путем мобилног телефона као начин плаћања изаберу добро познату опцију „IPS skeniraj” и моћи ће да изаберу банку чијом апликацијом желе да изврше плаћање. Након тог избора и клика на дугме Плати, од трговца се преузимају подаци неопходни за плаћање и кориснику се отвара апликација мобилног банкарства са информацијом о износу за плаћање. Корисник спроводи аутентификацију онако како то иначе чини – путем PIN-a, отиском прста или препознавањем лица и трансакција се извршава у неколико секунди.

На овај начин, корисници добијају сигурно и једноставно решење да своју куповину обаве у потпуности путем мобилног телефона, и то у сигурном окружењу своје апликације мобилног банкарства, без остављања података о свом платном инструменту на интернету.

Учесници система IPS НБС који су у овом тренутку обезбедили поменуту услугу грађанима јесу следеће банке: АИК банка, Банка Интеза, Уникредит банк, Комерцијална банка, Еуробанк–Директна, Рајфајзен банка, ОТП банка и Ерсте банк.

Правним лицима и предузетницима – корисницима апликације мобилног банкарства описано плаћање обезбедили су: Банка Интеза, Уникредит банк и Еуробанк–Директна.

Услугу прихватања инстант плаћања путем технологије deep link трговцима су обезбедиле Банка Интеза и Комерцијална банка. На овај начин (путем једног мобилног уређаја) за сада се може плаћати на сајтовима трговаца као што су: www.laguna.rs, www.winwin.rs, www.gigatron.rs, www.korisnaknjiga.com.

Увођење инстант плаћања доноси многе предности малим и великим интернет трговцима. Тако је мањи трговац Korisna knjiga d.o.o. први за своју интернет продавницу припремио решење у којем омогућава инстант плаћање на наведени начин. Ово доказује једноставност примене инстант плаћања на интернет продајним местима. Надамо се да ће пример овог и претходно поменутих трговаца охрабрити и друге интернет трговце да, у сарадњи са својим банкама, уведу IPS плаћања на својој интернет страници, нарочито ако се имају у виду ниске трговачке накнаде које банке могу да понуде за IPS плаћања.
Подсећања ради, инстант плаћање на интернету не захтева прекуцавање података као приликом плаћања платним картицама на интернету. Поред тога, овакав начин плаћања сигурнији је од плаћања платним картицама, јер купац ниједан податак који се односи на његов платни инструмент не уноси на интернет страницу трговца, за разлику од плаћања платним картицама, када, да би извршио плаћање, мора унети број картице и остале неопходне податке. У том смислу, ризик злоупотребе платног инструмента код инстант плаћања знатно је смањен.

Народна банка Србије је својом изразито повољном тарифном политиком створила услове да трошкови прихватања инстант плаћања за трговце буду знатно нижи од трошкова прихватања платних картица, јер банке имају све услове да ове трансакције трговцима понуде по значајно нижим накнадама. Тиме Народна банка Србије мотивише и мале трговце који данас не прихватају платне картице да на својим интернет продајним местима омогуће употребу овог иновативног, али и трошковно повољнијег начина плаћања, што је значајно за даљи развој електронске трговине.

Поред раније поменутих банака, при куповини путем мобилног телефона корисници ће моћи да виде и избор апликација мобилног банкарства других банака које се налазе у пилот-фази и које су у овом тренутку обезбедиле нову услугу само ограниченом броју корисника. То су Халкбанк и Кредит агрикол. Када ове банке буду добиле одобрење Народне банке Србије за омогућавање нове услуге свим грађанима, Народна банка Србије ће о томе обавестити јавност. Остале банке су у фази тестирања.

Увођењем новог сервиса плаћања мобилним телефоном Народна банка Србије и банке значајно утичу на једноставност и сигурност куповине на интернету, што купци очекују и захтевају од интернет трговаца. Као такав, метод плаћања на интернету „IPS skeniraj” представља додатни подстрек за даљи развој интернет трговине у Републици Србији.

Сектор за платни систем