29.10.2021.

Народна банка Србије едукативним активностима обележава Светску недељу штедње

Народна банка Србије и ове године едукативним активностима за децу и омладину обележава Светску недељу штедње, која траје од 31. октобра до 5. новембра.

Уз поштовање неопходних мера заштите јавног здравља у условима пандемије вируса корона, у склопу овогодишњег програма, 2. новембра планирана је реализација радионица „Фалсификати” и „Мој буџет и ја” у Економско-трговачкој школи „Књаз Милош” и у Гимназији „Таковски устанак” у Горњем Милановцу.

Ученици ових школа имаће прилику да се ближе упознају са историјатом фалсификовања новчаница и кованог новца, заштитним елементима новчаница динара, евра и долара, као и одликама фалсификата тих новчаница.

Такође, на радионици „Мој буџет и ја” упознаће се са основним финансијским појмовима и креирањем породичног буџета за период од месец дана, симулирајући десет различитих породичних ситуација. Савладавајући појмове трошења, задуживања и штедње, моћи ће да стекну увид у рационалније управљање својим новцем и планирањем буџета.

На поддомену Центра за посетиоце Народне банке Србије, од понедељка, 1. новембра, биће доступни и видео-садржаји о новцу Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, као и о новцу европских земаља.

Кабинет гувернера