06.07.2021.

Ниједна виртуелна валута није добила одобрење НБС за „бели папир“, нити испуњава услове за оглашавање

Поводом навода у медијима да је оглашена и издата прва српска виртуелна валута, Народна банка Србије обавештава јавност да није издала ниједно одобрење за бели папир који се објављује при издавању виртуелних валута као врсте дигиталне имовине, као и да Народној банци Србије није до данас поднет ниједан захтев за давање таквог одобрења.

Народна банка Србије указује на то да је оглашавање иницијалне понуде виртуелних валута и друге дигиталне имовине која се издаје у Републици Србији дозвољено само у складу са одредбама Закона о дигиталној имовини („Службени гласник РС”, бр. 153/2020), а да ниједан облик дигиталне имовине у овом тренутку не испуњава услове за то оглашавање. Посебно се скреће пажња грађанима да не улажу средства у дигиталну имовину која не испуњава законом прописане услове, као и да постоји знатан ризик да ће при том улагању изгубити целокупна уложена средства.

Истичемо и да је за оглашавање виртуелних валута супротно одредбама Закона о дигиталној имовини прописана новчана казна и до 5.000.000 динара, а да ће Народна банка Србије као надзорни орган предузети све расположиве мере да спречи издавање и оглашавање таквих валута чији је циљ да се грађани доведу у заблуду када је реч о улагању њихових новчаних средстава.

 

Кабинет гувернера