03.06.2021.

Гувернер Јоргованка Табаковић на Конституенци о снажном одговору Србије на пандемију и сачуваној стабилности

Гувернер Јоргованка Табаковић поручила је данас, на семинару у организацији Конституенце Швајцарске, чији је Србија члан, да је, захваљујући оном што је урађено у претходних девет година и нашем снажном одговору током пандемије, у Србији очувано тржиште рада, стабилност и основе дугорочног раста. Тема семинара у организацији Конституенце Швајцарске у Међународном монетарном фонду и Светској банци била је „Превазилажење пандемије и омогућавање одрживог опоравка”.

На питање како је Србија тако добро управљала економским последицама пандемије, гувернер Јоргованка Табаковић одговорила је да су разлози бројни и да је Србија у кризу ушла у одличном макроекономском стању, јер је много тога урађено у претходних девет година.

„Овде желим и хоћу да одам заслуге нашем председнику Александру Вучићу за његову визију и његов посвећен рад на јачању Србије. Спровели смо велике и свеобухватне пакете мера монетарне и фискалне политике, истовремено водећи рачуна да учешће јавног дуга у бруто домаћем производу остане под контролом, као и јачајући девизне резерве и током пандемије”, рекла је гувернер Јоргованка Табаковић. Она је истакла да су добром управљању економским последицама пандемије допринели и правовремено доношење мера, којима је очувано пословно и потрошачко поверење, производна и географска распрострањеност индустријске производње и извоза, наставак свих инфраструктурних пројеката у земљи, као и успешна вакцинација наших грађана.

Подсећајући на то да је Србија у кризу изазвану пандемијом ушла у знатно бољем стању него у кризу 2008. године, гувернер Јоргованка Табаковић је истакла неколико резултата који су остварени у претходних девет година. „У Србији је инфлација под контролом дуже од седам година, изградили смо снажну фискалну позицију, знатно смо ојачали екстерну позицију земље, повећавамо девизне резерве, решили смо наслеђе проблематичних кредита. Навела сам ових неколико резултата јер је један од закључака на глобалном нивоу био да су земље које су у периоду пре кризе изградиле добре основе раста биле у бољој позицији да реагују јако и брзо великим и правовременим програмом подршке људима и економији”, рекла је гувернер Јоргованка Табаковић.

Ради подршке људима и економији, Народна банка Србије је реаговала правовремено и снажно, користећи велики број инструмената. На тај начин очувани су добар приступ изворима финансирања и повољни услови финансирања државе, банака и приватног сектора. Народна банка Србије је међу првима увела мораторијум на отплату обавеза по основу кредита и производа сличних кредитима, а различитим мерама подржавали смо и још лакши приступ финансирању грађанима, посебно за решавање стамбеног питања. Очували смо и релативну стабилност курса динара према евру, што је један од важних стубова укупне макроекономске стабилности у Србији. „Уз све то, наша комуникација је била јасна – на потресе који су привременог карактера реагујемо привременим мерама”, навела је гувернер Јоргованка Табаковић.

Држава је донела три велика пакета помоћи, а да су све мере биле правовремене и добро одмерене потврђује то што је, након јаких негативних ефеката које је пандемија имала на нашу економију у марту и априлу прошле године, већ од маја започет опоравак, који је у многим областима имао облик слова V – у трговини на мало, индустрији и робном извозу. Запосленост и зараде у приватном сектору повећани су током пандемије, што јесте био један од кључних циљева свих мера.

„Већ у првом тромесечју ове године наш бруто домаћи производ већи је од преткризног нивоа, што значи да је Србија преткризни ниво економске активности достигла пре многих светских економија. Свиме што смо урадили сачували смо основе за јак и одржив привредни раст у наредном периоду. Макроекономска стабилност је кључни приоритет. С обзиром на то да смо је у Србији очували, можемо да наставимо с даљим реформама”, поручила је гувернер Јоргованка Табаковић.

Обраћање гувернера Јоргованке Табаковић у целини доступно је путем следећег линка.

Кабинет гувернера