20.11.2020.

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић учествовала на 30. Европском банкарском конгресу у Франкфурту

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић учествовала је данас путем видео-конференције на 30. Европском банкарском конгресу у Франкфурту (Frankfurt European Banking Congress – EBC), у организацији Европске финансијске групе (Dfv Euro Finance Group – EFG).

„Приоритети гувернера централних банака су познати и непромењени. На нама је да наставимо да радимо на очувању монетарне и финансијске стабилности, уз адекватну координацију мера монетарне и макропруденцијалне политике, којима се ублажавају негативне последице различитих ризика. На нама је и да подржимо наше државе да својим грађанима и привреди обезбеде и очувају неопходне услове за одрживе моделе раста, јер су они основ очувања постојећих и отварања нових радних места.

Захваљујући једном од најиздашнијих и најбрже донетих економских пакета међу земљама у развоју, у Србији смо успели да ограничимо негативне ефекте кризе, да сачувамо производне капацитетe и радна места, као и да омогућимо пун опоравак већ следеће године. И у погледу иновација Србија је спремна и уме да прави велике кораке. Донели смо свеобухватну стратегију дигитализације и наш циљ је да даље јачамо стартап сектор, који ће имати све важнију улогу у будућем привредном развоју. Већ сада сектор за информационо-комуникационе технологије у Србији убрзано расте, што потврђује и податак да је ниво извоза ових услуга у 2019. био за близу 400% виши него 2012. године, а њихово учешће у укупном извозу услуга у том периоду повећано је са око 12% на око 21%. И у наредном периоду остајемо отворени да подржимо све развојне потенцијале, а није их мало. На нама је и да пажљиво сагледавамо ризике савременог пословања и да увек имамо у виду човека и његово добро. Наш посао се никад не завршава”, истакла је гувернер Јоргованка Табаковић.

Европски банкарски конгрес представља један од најутицајнијих конгреса у области банкарства и финансија у Европи, чија је овогодишња тема била „Путем новог, одрживог модела привредног раста”. Учесници су, у оквиру три сесије, анализирали и дискутовали о свеобухватној улози финансија, новом моделу привредног раста и његовим микро и макро последицама, као и о климатским променама у погледу улоге монетарне политике и фискалне и финансијске стабилности. Међу учесницима на овом конгресу били су и гђа Кристин Лагард, председник Европске централне банке, г. Луиз Авазо Переира да Силва, заменик генералног директора Банке за међународна поравнања, г. Јенс Вајдман, председник централне банке Немачке и други.

Кабинет гувернера